Εντός της επόμενης εβδομάδας η απόφαση για περίθαλψη ανασφάλιστων

Εντός της επόμενης εβδομάδας η απόφαση για περίθαλψη ανασφάλιστων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Βασικό σημείο του σχεδίου αυτού είναι η χορήγηση βιβλιαρίου υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Το βιβλιάριο αυτό, το οποίο θα χορηγείται μέσω των ΚΕΠ, θα αποτελεί το «εισιτήριό τους» σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για δωρεάν νοσηλεία. Επιπλέον, διευρύνεται η δωρεάν παροχή υπηρεσιών και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ στο πεδίο των δικαιούχων θα συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά ανασφάλιστων κυρίως μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα μας, προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά.

Μαζί με τις παρεμβάσεις αυτές καταργούνται και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί στα νοσοκομεία -βάσει της απόφασης για δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων του περασμένου Ιουνίου- που έχουν ως αντικείμενο να εγκρίνουν τα αιτήματα νοσηλείας ανασφάλιστων πολιτών.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης βασίζεται σε πόρισμα Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί με την υποστήριξη του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και στο οποίο χαρακτηρίζεται προβληματικό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με το σκεπτικό ότι γεννά αποκλεισμούς και αφήνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού χωρίς υγειονομική κάλυψη. Σήμερα βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου –γνωστό και ως βιβλιάριο απορίας– δικαιούνται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 άτομα στη χώρα έχουν βιβλιάριο απορίας, ενώ ο αριθμός των ανασφάλιστων στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων. Για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους, από τον περασμένο Ιούνιο ισχύει η δωρεάν νοσηλεία στο ΕΣΥ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει παραπεμπτικό από γιατρό του ΕΣΥ (νοσοκομείο ή μονάδα ΠΕΔΥ), και ότι θα εγκρίνει τη νοσηλεία η τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί σε κάθε νοσοκομείο.

Ερώτηση στη Βουλή

Η κατάργηση των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην περίθαλψη των ανασφάλιστων ήταν το θέμα επίκαιρης ερώτησης του πρώην υπουργού Υγείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, η οποία συζητήθηκε χθες στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανασφάλιστων που εξυπηρετήθηκαν από το ΕΣΥ τον τελευταίο χρόνο –όπως είπε χαρακτηριστικά 240.000 ανασφάλιστοι έχουν επισκεφθεί τις μονάδες του ΠΕΔΥ από την 1η ημέρα λειτουργίας τους έως σήμερα–, και εκτίμησε ότι η επαναφορά του εισοδηματικού κριτηρίου θα αποκλείσει από το σύστημα πολλούς ανασφάλιστους, οι οποίοι ευεργετούνται με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξανθός επικαλέστηκε τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας όπου εκπροσωπούνταν τέσσερα υπουργεία και τόνισε ότι οι προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις έμειναν σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, και ελάχιστοι ήταν αυτοί εκ των ανασφαλίστων και των υπαλλήλων των νοσοκομείων που γνώριζαν τι ακριβώς ισχύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT