Δρομολογούνται αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ

Δρομολογούνται αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δρομολογούν οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στην Ακτή Μιαούλη. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, το οποίο διά του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 74,14% των δικαιωμάτων ψήφου, ζήτησε την επίσπευση της σύγκλησης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Οπως επίσης, ζήτησε και τη συμπερίληψη στα θέματα της ατζέντας της γενικής συνέλευσης την αλλαγή μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, που επιβεβαιώνουν και κύκλοι του ΟΛΠ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε κώλυμα για την ημερομηνία που πρότεινε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου επικαλούμενος σειρά εκδηλώσεων και άλλων υποχρεώσεων της εισηγμένης στα τέλη Μαΐου και έτσι ως νέα ημερομηνία για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση συμφωνήθηκε τελικά η 13η Ιουνίου αντί για την 27η Ιουνίου που είχε αρχικά ορισθεί.

Επιπλέον, από την πλευρά του βασικού μετόχου γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες γα την επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό που προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού να πουληθεί είναι 67,7%. Ομως εξετάζεται, σε συνεννόηση με τους υποψήφιους επενδυτές, τροποποίηση των όρων ώστε να διατεθεί αρχικά ποσοστό της τάξης του 51% με δικαίωμα αγοράς και του υπολοίπου ποσοστού έως το 67,7% από τον προτιμητέο επενδυτή, σταδιακά και σε προκαθορισμένες τιμές και ημερομηνίες οι οποίες θα συνδέονται με την πρόοδο των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο της σύμβασης η οποία θα υπογραφεί.

Στον διαγωνισμό, που βρίσκεται στη β΄ φάση, έχουν προκριθεί και περιμένουν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές η Cosco, η APM Terminals – θυγατρική της Maersk, η αμερικανική Ports America, η International Bank Terminal Services και η Utilico.

Οσον αφορά το management του ΟΛΠ που θα διαχειριστεί τελικά τη διαδικασία, τούτο θα εξαρτηθεί από την έκταση των αλλαγών που θα προαγάγει τελικά το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος. Αν και παραμένει άγνωστο το κατά πόσον θα αποχωρήσει τελικά ο υφιστάμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ανωμερίτης, κύκλοι της αγοράς διατυπώνουν προβληματισμό για το κατά πόσον ο ίδιος, ως δεδηλωμένος υπέρμαχος των επιμέρους παραχωρήσεων εν αντιθέσει με την προκρινόμενη πώληση μετοχών, μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία που φέρεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Το σημερινό Δ.Σ. μαζί με τον επικεφαλής είναι 13μελές. Σε αυτό εκπροσωπείται διά του δημάρχου ο Δήμος Πειραιάς, δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Πετρουλής που εργάζεται στον ΟΛΠ από το 1968, η στενή συνεργάτις του Γ. Ανωμερίτη, Ειρήνη Μουστάκη, και το ελληνικό Δημόσιο με άλλα επτά μέλη. Σημειώνεται ότι ορισμένες πηγές, σε γνώση των σεναρίων που εξετάζονται, αναφέρουν ως ενδεχόμενο η πρόταση του Δημοσίου να περιλαμβάνει και τη μείωση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Οσον αφορά τη μερισματική πολιτική της εισηγμένης για τη χρήση του 2014, το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική με αυτή που ανέδειξε αυτή την εβδομάδα στον ΟΛΘ, οπότε και η τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε, κατόπιν σχετικής προτάσεως του βασικού μετόχου, αύξηση του μερίσματος από το προτεινόμενο 0,70 ευρώ ανά μετοχή στο 1,95 ευρώ και επίσπευση της αποκοπής του. Σημειώνεται πως σε διαδικασία αλλαγής διοικητικού συμβουλίου έχει εισέλθει και ο ΟΛΘ, με τις αποφάσεις να έχουν προγραμματισθεί για τις 13 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT