Σύντομα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδοφορία κάτω του αναμενομένου

Μειωμένα σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών αποδείχθηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της General Motors. Διαμορφώθηκαν στα 945 εκατ. δολάρια, ή 56 σεντς ανά μετοχή, από τα 125 εκατ. δολάρια, ή 6 σεντς ανά μετοχή, το πρώτο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Η εξέλιξη αυτή του πρώτου τριμήνου αποδίδεται αφενός στην εξασθένηση των αγορών της Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας, η οποία έπληξε τη ζήτηση, αφετέρου στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή των κερδών της. «Είναι σαφές ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στη Νότια Αμερική συνολικά και στη Βραζιλία ειδικότερα επιδεινώθηκε εν συγκρίσει με όσα προβλέπαμε», ανέφερε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της GM, Τσακ Στίβενς. «Αν και το πρώτο εξάμηνο θα εξακολουθήσει να θέτει προκλήσεις για εμάς, το δεύτερο εξάμηνο αναμένουμε ότι τα κέρδη μας θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ ενός έτους».

Σε χαμηλό δωδεκαμήνου ο κινεζικός PMI μεταποίησης

Στα χαμηλότερα επίπεδα δωδεκαμήνου διαμορφώθηκε ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) τον Απρίλιο για τον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα. Διολισθαίνοντας ο ΡΜΙ σε ναδίρ έτους, καταδεικνύει ότι δεν απέφεραν αποτελέσματα οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, ο προκαταρκτικός ΡΜΙ, σύμφωνα με την HSBC, υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Απρίλιο, δηλαδή κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι οικονομολόγοι του Ρόιτερς είχαν προβλέψει ότι ο ΡΜΙ θα διαμορφωθεί στις 49,6μονάδες, ακριβώς όπως και τον Μάρτιο. Οι νέες παραγγελίες ελαττώθηκαν περαιτέρω σε επίπεδα ναδίρ δωδεκαμήνου στις 49,2 μονάδες από τις 49,8 μονάδες, αποτυπώνοντας την ηπιότερη εγχώρια ζήτηση.

Τρεις μήνες μετά την άρση του ορίου ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, η Ελβετία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ μετά την παγκόσμια κρίση του 2008. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το επόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg. Εάν επαληθευθούν, θα πρόκειται για την πρώτη ύφεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί 17% έναντι του ευρώ από τις 15 Ιανουαρίου, πλήττοντας τις εξαγωγές.

Επιβράδυνση κερδών

Τη βραδύτερη αύξηση της τελευταίας 2ετίας εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα έσοδα της Facebook. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 2% μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 3,54 δισ. δολάρια από τα 2,50 δισ. δολάρια προ ενός έτους. Tα δε κέρδη της μειώθηκαν στα 512 εκατ. δολάρια από τα 642 εκατ. δολάρια. Οι λειτουργικές δαπάνες ενισχύθηκαν 83% το πρώτο τρίμηνο και οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ανήλθαν κατά 133%. Ωστόσο, οι ενεργοί χρήστες σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 13% εν συγκρίσει με το 2014 και έφθασαν το 1,44 δισ.

Εφαρμογή ηλεκτρονικών αγορών από την Uber

Μία νέα και ελκυστική εφαρμογή επινόησε ο συνιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικής διασύνδεσης ταξί και πελατών Uber, Γκάρετ Καμπ, η οποία ονομάζεται Operator και αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές. H ομώνυμη εταιρεία στόχο έχει να συνδυάσει και να συνθέσει το πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας με τον φυσικό κόσμο. Με ένα συνδυασμό αλγορίθμων και την αρωγή φυσικών προσώπων, όσοι ενεργοποιούν την εφαρμογή θα μπορούν να ζητούν βοήθεια από αυτά. Εάν, π.χ. θέλεις να αλλάξεις ένα ζευγάρι παπούτσια, «ανεβάζεις» τη φωτογραφία τους στο Διαδίκτυο, αυτή κατευθύνεται σε συναφές κατάστημα που χρησιμοποιεί την εφαρμογή και αναλόγως ένας πωλητής/μια πωλήτρια σε βοηθούν, όπως εξηγεί ο Γκάρετ Kαμπ. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες να βρουν διαδραστικά το σωστό προϊόν στο σωστό κατάστημα», επεξηγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT