Αρχιτεκτονική εμπειρία μέσω παραμυθιών

Αρχιτεκτονική εμπειρία μέσω παραμυθιών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκδόσεις Μέλισσα, με την λεπτή αισθητική και τις ιδιαίτερες εκδοτικές επιλογές, κυρίως λευκώματα που προσεγγίζουν τις τέχνες και τον πολιτισμό, κυκλοφόρησαν τρία πολύ όμορφα και πρωτότυπα παραμύθια, που θέλουν να εισάγουν τους μικρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής. Παραμύθια ευφυή, που διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών και οξύνουν την όρεξή τους για δημιουργία. Μετά την ανάγνωση των οποίων, ίσως δείτε τα παιδιά να βουτούν τουβλάκια Lego, χαρτόκουτα και χαρτόνια, βιβλία και λογής αντικείμενα και να προσπαθούν να κατασκευάσουν μια ευφάνταστη μακέτα μιας τρελής πολιτείας, ίσως δείτε να παίρνουν χαρτί και μολύβι και να σχεδιάζουν: «Εδώ θα βάλουμε την κεντρική είσοδο, εδώ ένα εξωτερικό ασανσέρ θα οδηγεί στην ταράτσα όπου θα είναι το γήπεδο του μίνι ποδοσφαίρου…».

Το παραμύθι «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας» (μτφρ.: Χρήστος Μπουλώτης) του Φρανκ Βίβα είναι τα ατίθασα αρχιτεκτονικά όνειρα ενός παιδιού, που έρχονται σε αντίθεση με τον ρεαλισμό και τον συντηρητισμό ενός ενήλικα. Ο μικρός Φρανκ και ο παππούς Φρανκ είναι αρχιτέκτονες με διαφορετικές οπτικές γι’ αυτή την τέχνη. Επισκέπτονται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) όπου συναντούν μεγάλα έργα των Φρανκ Γκέρι, Φρανκ Λόιντ Ράιτ, Σαρλότ Περιάντ, Αρθουρ Γιαγνκ. Εντυπωσιάζονται, εμπνέονται, προβληματίζονται και όταν επιστρέφουν σπίτι, δημιουργούν οι ίδιοι με ό,τι αντικείμενο βρουν μπροστά τους μια μεγάλη πόλη. Υστερα από αυτή την εμπειρία, ο μικρός Φρανκ θα νιώσει πραγματικός αρχιτέκτονας και ο μεγάλος Φρανκ λιγάκι πιο σοφός.

«Οι ουρανοξύστες» (μτφρ.: Χρήστος Μπουλώτης) των Germano Zullo και Albertine, με το αντισυμβατικό στήσιμο και το μακρόστενο σχήμα, είναι η κόντρα δύο ζάπλουτων γειτόνων, που ο ένας θέλει να κάνει το οικοδόμημά του πιο εντυπωσιακό και πιο ψηλό και πιο λαμπερό από τον άλλον. Θα προσληφθούν οι πιο ακριβοπληρωμένοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, θα αγορασθούν οι πιο σπάνιες συλλογές, θα χρησιμοποιηθούν υλικά ανυπολόγιστης αξίας φερμένα από τα πέρατα του κόσμου. Αυτή η οικοδομική αντιπαράθεση, απλωμένη με χιούμορ, σχεδιασμένη ως μια κτιριακή πρόσοψη που συνεχώς εξελίσσεται και στολισμένη με λίγα λόγια-σχόλια εδώ κι εκεί, θα οδηγήσει σε δύο τραγέλαφους. Δύο ουρανοξύστες που προκαλούν γέλιο, για να νικήσει στο τέλος η… φύση.

Ποτάμι φαντασίας

Ο πολυγραφότατος και πολυδιαβασμένος παραμυθάς Χρήστος Μπουλώτης, σε συνεργασία με τον εξαιρετικό εικονογράφο Βασίλη Παπατσαρούχα, ξεδιπλώνουν τη δική τους ιστορία με τίτλο: «Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη». Οπως μας έχει συνηθίσει ο Μπουλώτης, το παραμύθι ρέει σ’ ένα γοργό ποτάμι φαντασίας. Ο μικρός ήρωας του βιβλίου, αν και κατάγεται από διάσημη οικογένεια αρχιτεκτόνων, δεν έχει καμιά όρεξη να ακολουθήσει τα χνάρια τους, μέχρι που γίνεται φίλος με τη στρουθοκάμηλο Ρωξάνη και μαζί αρχίζουν ένα ατελείωτο παιχνίδι δημιουργικής εξερεύνησης, που θα τους μυήσει στο θαυμαστό σύμπαν της αρχιτεκτονικής. Ο λόγος του Μπουλώτη είναι, όπως πάντα, μετρημένος, ευθύς και πρωτίστως παιχνιδιάρικος, και είναι και η, για άλλη μια φορά, θαυμάσια εικονογράφηση του Παπατσαρούχα που ενισχύει τη δυναμική του βιβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή