Ζητείται διαφάνεια στην αγορά χρυσού

Ζητείται διαφάνεια στην αγορά χρυσού

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ένωση 19 εταιρειών ορυχείων χρυσού, εξετάζει από κοινού με τουλάχιστον πέντε τράπεζες τη δυνατότητα να ανασταλεί η διαπραγμάτευση του πολύτιμου μετάλλου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου και να μεταφερθεί σε ένα νέο και κεντρικά ελεγχόμενο xρηματιστήριο χρυσού στη βρετανική πρωτεύουσα. Στα σχέδιά τους αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η ιδέα ενός νέου χρηματιστηρίου χρυσού υποκινείται από τις επικρίσεις που έχει έως τώρα δεχθεί η αγορά χρυσού για έλλειψη διαφάνειας.

Η υφιστάμενη αγορά χρυσού του Λονδίνου μεταφέρθηκε προσφάτως σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών, που καθορίζει την ημερήσια τιμή του μετάλλου. Αντικατέστησε, έτσι, τον παλαιό μηχανισμό μετά το σκάνδαλο χειραγώγησης των τιμών του χρυσού που ανακαλύφθηκε πέρυσι. Τότε η βρετανική ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 26 εκατ. στερλινών στην Barclays όταν πρώην στέλεχός της παραδέχθηκε ότι είχε επιχειρήσει να χειραγωγήσει την αγορά χρυσού. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του εμπορίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών, αποφασίστηκε από τη βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τις συναλλαγές προθεσμιακών συμβολαίων χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αλλά και από την αγορά χρυσού της Σαγκάης. Σημειωτέον ότι η Κίνα αποφάσισε να ανοίξει την κινεζική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων χρυσού σε ξένους διαπραγματευτές από τον Φεβρουάριο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έχει επιστρατεύσει σημαντικό αριθμό συμβούλων και τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει στις τράπεζες την ιδέα της θέσπισης μιας εναλλακτικής υποδομής διαπραγμάτευσης του μετάλλου. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ορισμένες τράπεζες διατηρούν επιφυλάξεις. Παραμένει, άλλωστε, ασαφές κατά πόσον η ρύθμιση της νέας αγοράς θα εμπίπτει στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή