Το χρηματιστήριο ποντάρει σε επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας

Το χρηματιστήριο ποντάρει σε επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απαισιόδοξοι επενδυτές επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέο χαμηλό έτους, στις 704,74 μονάδες που αποτελούν επίπεδα Σεπτεμβρίου 2012.

Τη σκυτάλη στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις ανέλαβαν οι αισιόδοξοι επενδυτές, που προφανώς ποντάρουν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα στον Μάιο, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ετσι η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, που ξεκίνησε με πωλήσεις κυρίως τραπεζικών τίτλων, έκλεισε με ισχυρή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή. Ειδικότερα, χθες η αγορά έφθασε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 769,86 μονάδες (+4,52%). Στη συνέχεια είχαμε κατοχύρωση των ενδοσυνεδριακών κερδών, που προκάλεσε την πτώση του Γενικού Δείκτη για να επανέλθει στη λήξη των συναλλαγών με κέρδη άνω του 3%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά ποντάρει τώρα στην εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί κάποια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, εντός της προθεσμίας που είχε θέσει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Κατά την άποψη των αναλυτών, το σημαντικό για την αγορά είναι να δοθεί η εντύπωση ότι εκλείπει ο κίνδυνος «ατυχήματος» και ότι θα λυθεί το πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. Αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω το χρηματιστηριακό κλίμα, θα εκτονώσει τις πιέσεις στα ομόλογα και θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους.

Ομως και σ’ αυτή την προοπτική υπάρχει «ημερομηνία λήξης». Μετά τη διευθέτηση του βραχυχρόνιου προβλήματος θα τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους, που θα απαιτήσουν νέες επίπονες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.

Προς το παρόν, η αγορά κινείται σε τροχιά ανάκαμψης με βραχυχρόνιο ορίζοντα. Είναι μια αντίδραση αυτοσυντήρησης, καθώς οι βασικοί δείκτες είχαν διασπάσει πρόσκαιρα κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-10,42%) λόγω ρευστοποιήσεων από ξένα hedge funds και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος προκάλεσαν οριακές απώλειες 0,11% του Γενικού Δείκτη που υποχώρησε στις 728,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 73,192 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών έφθασε τα 8,08 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη διατηρήθηκε η απαξιωτική πορεία του χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη έκλεισε στις 704,74 μονάδες, επίπεδα που είχε δει τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2012. Η αγορά έκλεισε με απώλειες 3,33%, καθώς εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ συνεχίσθηκε το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την αύξηση του ποσοστού χρεοκοπίας της χώρας όσο δεν δίνεται λύση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Την Τετάρτη οι διψήφιες αποδόσεις των τριών συστημικών τραπεζών (Πειραιώς 22,86%, Eurobank 21,59%, Εθνική 10,03%) ανακούφισαν τη χρηματιστηριακή αγορά και ανέκοψαν το τριήμερο πτωτικό σερί που είχε προηγηθεί με συνολικές απώλειες 6,33%. Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός δείκτης μέχρι την Τρίτη είχε καταγράψει αθροιστικές απώλειες 22,14% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης ξέφυγε από τα χαμηλά έτους (704,74 μονάδες) και έκλεισε στις 719,43 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,08%. Την Πέμπτη συνεχίσθηκαν οι εντολές αγοράς μετοχών, αφού οι προσδοκίες των επενδυτών ήταν ότι οδεύουμε προς συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή