Αποψη: Η οικονομική αξιολόγηση ποδοσφαιρικών ομάδων στη Γαλλία

Αποψη: Η οικονομική αξιολόγηση ποδοσφαιρικών ομάδων στη Γαλλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιολογήσαμε 13 ομάδες της Α΄ Εθνικής της Γαλλίας (Championnat), οι οποίες τα τρία τελευταία χρόνια ήταν παρούσες συνεχώς στην κατηγορία αυτή (2011, 2012, 2013). Κριτήρια ήταν η τελική κατάταξη τα τελευταία τρία χρόνια και η συγκέντρωση βαθμών, η κατάταξη στα κύπελλα της χώρας, ο αριθμός νικών, ισοπαλιών, ηττών, τα σημειωμένα γκολ, ο αριθμός ξένων παικτών, η σταθερότητα ή η αλλαγή προπονητών κ.ά.

Τα οικονομικά κριτήρια αφορούν τη χωρητικότητα του γηπέδου σε κόσμο, τον αριθμού των εισιτηρίων διαρκείας που πωλήθηκαν σε μία ποδοσφαιρική περίοδο, τους χορηγούς, τον μέσο αριθμό εισιτηρίων που κόπηκαν, προϊόντα που πωλήθηκαν από την boutique της ομάδας κ.λπ.

Τέλος, τα χρηματοοικονομικά κριτήρια αφορούν το περιθώριο κέρδους, τη χρηματοοικονομική και βιομηχανική αποδοτικότητα, τη ρευστότητα, την ικανότητα δανεισμού και αποπληρωμής.

Η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία είναι η γνωστή πολυκριτήρια μέθοδος Promethee.

Τα γενικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του Γαλλικού Championnat, όπως Paris St. Germain, Lille, Marseille, Montpellier, είναι πάντα στις 5 πρώτες θέσεις της κατάταξης, με βάση τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις και στην τελική θέση κατάταξης στο πρωτάθλημα ή στους διαφόρους θεσμούς του κυπέλλου.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η σταθερότητα του προπονητή επηρεάζει θετικά την απόδοση των ομάδων.

Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του γαλλικού Championat διατηρούν την πρωτοκαθεδρία και στις οικονομικές επιδόσεις, λόγω του συνδυασμού της μεγάλης χωρητικότητας των σταδίων τους και της επιτυχημένης πώλησης μεγάλου αριθμού εισιτηρίων διαρκείας, καθώς και προϊόντων της ομάδας, της σταθερής προτίμησης και στήριξης από ισχυρούς χρηματοδότες / σπόνσορες.

Η έκπληξη στα αποτελέσματα έρχεται από τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις, με τις ομάδες μεσαίας κυρίως δυναμικότητας να πρωταγωνιστούν. Αυτό όμως είναι πολλές φορές φυσιολογικό λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων (π.χ. για απόκτηση «μεγάλων» παικτών) που κάνουν οι πρωτοκλασάτες ομάδες και των μεγάλων χρεών και ελλειμμάτων που συσσωρεύουν.

Τέλος, το πόσο καλά αποδίδει μια ομάδα έχει να κάνει περισσότερο με το μέγεθος των οικονομικών της εσόδων, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζονται από τις επιτυχίες της ομάδας, οι οποίες οδηγούν σε άμεσα και έμμεσα έσοδα, παρά με τη διατήρηση υγιών χρηματοοικονομικών δεικτών, όπως θα περίμενε κανείς σύμφωνα με τις αρχές του μάνατζμεντ. Κάτι που δικαιολογείται αν δεχθούμε ότι αυτές οι εταιρείες αποτελούν καλή «επένδυση» με βάση τις ποδοσφαιρικές τους επιδόσεις.

* Καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής και Διαχείρισης Κινδύνων Audencia Nantes School of Management, CFRM

** Κοσμήτωρ Audencia Nantes School of Management, CFRM

*** Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία της Ισπανίας, καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Nantes School of Management

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή