Η απειλή Grexit διώχνει τους επενδυτές

Η απειλή Grexit διώχνει τους επενδυτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κίνδυνο Grexit βλέπει μεγάλο μέρος των αμερικανικών επενδυτικών funds, κίνδυνος που μεγαλώνει όσο εκκρεμεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Τα funds, ανεξαρτήτως του αν έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα ή όχι, παρακολουθούν στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αμερικανικές εταιρείες, πάντως, όπως επισημαίνουν θεσμικοί παράγοντες που εκπροσωπούν αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα «παγώνουν» ή ακόμη και ματαιώνουν επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς, ακόμη και αν αυτά αφορούν τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό. Αμερικανικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και της αποχώρησής τους.

Μια απίστευτη ιστορία απασχολεί το δικαστικό σύστημα της Κύπρου. Δύο από τα στελέχη του αλληλοκατηγορούνται για «ιδιαίτερες σχέσεις» με κληρονόμους Ρώσου ολιγάρχη, που απεβίωσε σε σχετικά νεαρή ηλικία, αλλά, όπως φαίνεται, πρόλαβε και «έκρυψε» περίπου 700 εκατ. δολάρια σε κυπριακή offshore εταιρεία. Τα δύο μεγάλα παιδιά του, τώρα, προσπαθούν να αποτρέψουν τη χήρα και την ετεροθαλή αδελφή τους από το να πάρουν μερίδιο της περιουσίας αυτής. Και πάνω στη διαμάχη, αποκαλύπτονται κρίσιμες λεπτομέρειες, που προκαλούν αναταράξεις…

Συνωστισμός για τον ΟΛΘ

Μπορεί τα φώτα των εξελίξεων, στο μέτωπο των λιμανιών, σχεδόν να μονοπωλεί ο Πειραιάς, όμως και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για να αξιοποιήσει τον μεγάλο δυνητικό του ρόλο. Για την περίπτωσή του, ως γνωστόν, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων διεθνώς: η θυγατρική της Maersk, APM Terminals, η ιαπωνική Mitsui & Co, η P&O Steam Navigation Company (DP World), η JSC Russian Railways μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και οι Deutsche Invest Equity Partners, Duferco Participations, η International Container Terminal Services και η Yilport Holding.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις

Ενθαρρυντική παραμένει η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανότατα θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών για όσο διάστημα συνεχίζονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Αν και οι τελευταίες περί του αντιθέτου πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg τη Δευτέρα προκάλεσαν πολύ μεγάλο θόρυβο, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σημειώνουν ότι «η εμπειρία της Ελλάδας και άλλων χωρών που εφάρμοσαν πρόγραμμα υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα τηρήσει γενναιόδωρη στάση όσον αφορά την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA)». Από την άλλη, όμως, σημειώνουν ότι σημαντικές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των συστημικών ελληνικών τραπεζών. Οι Ελληνες τραπεζίτες κάνουν λόγο για «σημαντική επιδείνωση» της κατάστασης από την αρχή του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή