Εξαφανισμένοι από τον Μάρτιο και οι σύμβουλοι της Lazard

Εξαφανισμένοι από τον Μάρτιο και οι σύμβουλοι της Lazard

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμβαίνει με τη Lazard; Επισήμως, η γαλλική τράπεζα εξακολουθεί να έχει τη θέση του άμισθου συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους – δανειστές.

Ανεπισήμως, όμως, στελέχη της έχουν να εμφανιστούν στο μέγαρο του υπουργείου Οικονομικών πολύ πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Δηλαδή, πάνω από 20 μέρες κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν άμεση γνώση του παρασκηνίου στους διαδρόμους του μεγάρου της πλατείας Συντάγματος.

Αν κάποιος αποτανθεί στα κεντρικά της φίρμας στο Παρίσι και ρωτήσει σχετικά, η απάντηση που λαμβάνει κλιμακώνεται από το «απ’ όσο γνωρίζω όχι, δεν έχουμε φύγει», μέχρι το «διαψεύδω κατηγορηματικά». Το συμπέρασμα; Η ένταση της διάψευσης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει κανείς στην ιεραρχία της τράπεζας ρωτώντας – εξέλιξη μάλλον λογική.

Οι τακτικοί θαμώνες της οδού Νίκης, πάντως, επιμένουν ότι έχουν να τους δουν από τον Μάρτιο. Και εννοείται ότι οι ιστορίες που ακούγονται στους διαδρόμους του κτιρίου γι’ αυτή τη… διακριτική –στα όρια της εξαφανισμένης– παρουσίας των Γάλλων, φουντώνουν.

Καπρίτσιο…

Ωστόσο, για να πιάσει κανείς τον μίτο της Αριάδνης σε αυτή την ιστορία από την αρχή, θα πρέπει να αναζητήσει τα αίτια της παρουσίας της Lazard στην Αθήνα, που σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να αποδοθεί σχεδόν σε ένα καπρίτσιο. Κάποια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε πει πως όταν δίνει συμβουλές σε κάποιον (σ.σ. και εννοούσε την Ελλάδα) το κάνει δωρεάν. Ακούγοντας αυτή τη δήλωση, o Ελληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης σήκωσε αμέσως το γάντι και με δελτίου Τύπου που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι η Lazard προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, στο ξεκίνημα αυτής της δεύτερης προσπάθειας της Lazard στην Ελλάδα (γιατί είχε προηγηθεί και άλλη, επί Γ. Παπανδρέου, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών), μεγάλο κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών της τράπεζας είχε εγκατασταθεί στη Νίκης και συμμετείχε στην προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Νίκης, μπορούν να βεβαιώσουν ότι σε εκείνη την πρώιμη περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, οι Γάλλοι είχαν λόγο για πολλά και κρίσιμα θέματα. Σιγά σιγά, όμως άρχισαν να αραιώνουν. Σχεδόν ανεπαίσθητα, μέχρι που κάποια στιγμή τον Μάρτιο σχεδόν εξαφανίστηκαν. Τι έφταιξε; Οι εκδοχές ποικίλλουν. Αλλοι λένε ότι οι Γάλλοι διαφώνησαν με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Κι άλλοι ότι κάποια στιγμή μπορεί και να τέθηκε θέμα αμοιβής. Το Παρίσι, πάντως, διαψεύδει όλα τα ενδεχόμενα, δεν παραδέχεται τίποτα και επιμένει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ενδεχομένως να είναι τελικά η δύναμη της συνήθειας που τους κρατά στην Ελλάδα. Οταν ήρθαν επί Παπανδρέου στην Ελλάδα, με την παρέμβαση των κ. Παπακωνσταντίνου και Παμπούκη, ο μύθος λέει ότι τις συστάσεις είχε κάνει ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Εκτοτε, η Lazard «κόλλησε» με τη χώρα μας, αλλά φαίνεται ότι τώρα τελευταία το κάνει… εξ αποστάσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή