Αποψη: Ακυβερνησία και αβεβαιότητα απασφαλίζουν 7 χρονοβόμβες

Αποψη: Ακυβερνησία και αβεβαιότητα απασφαλίζουν 7 χρονοβόμβες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​κυβέρνηση αντί να κυβερνά περιορίζεται σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, και είτε με την αδράνειά της είτε με την αντιευρωπαϊκή, λαϊκίστικη πολιτική της, απασφαλίζει επτά χρονοβόμβες που εάν εκραγούν θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, την πολιτική σταθερότητα και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

1. Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

2. Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Tαυτόχρονα όμως επιμένει ότι θα δώσει 13η σύνταξη κ.ά.

3. Η κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία, σταδιακά επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ύφεσης.

4. Το μεταναστευτικό ήταν από τα πρώτα πεδία στο οποίο θέλησε να διαφοροποιηθεί η νέα κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, οι μέχρι τώρα κινήσεις κατέστρεψαν ότι καλό είχε δημιουργηθεί, εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι δεν υπάρχει βιώσιμο Plan B κι έστειλαν λάθος μηνύματα ή εντάχθηκαν στη γενικότερη πίεση προς τους πιστωτές για τις διαπραγματεύσεις.

5. Οι κλιμακούμενες έκνομες δραστηριότητες του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου, ο οποίος επιζητεί τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.

6. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, αυξάνοντας την ανασφάλεια στους πολίτες, υποβαθμίζοντας το κέντρο της Αθήνας και, φυσικά, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

7. Οι κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επηρεάζουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και σταδιακά απομακρύνουν την Ελλάδα από τη Δύση. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την προσέγγιση με Ρωσία, Κίνα και Ιράν με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Το ζήτημα γίνεται επικίνδυνο σε σχέση με τον ρωσικό παράγοντα, ειδικά τη στιγμή που υπάρχει διένεξη μεταξύ Δύσης – Ρωσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι επικίνδυνες οι κινήσεις της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και η επιχειρούμενη συνεργασία στην κατασκευή του Turkish Stream.

Η  ελληνική πλευρά πρέπει να είναι αξιόπιστη και προσεκτική, γιατί όταν υπάρχουν πολλά ανοικτά εθνικά θέματα χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης.

* Οικονομολόγος. Εχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή