Βίαιες διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη

Βίαιες διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Στα αποκαΐδια των 144 οχημάτων και των 15 κτιρίων που πυρπολήθηκαν από οργισμένες ομάδες το βράδυ της Δευτέρας στη Βαλτιμόρη ξεπροβάλει μία τραγική πραγματικότητα. Ο θάνατος του 25χρονου μαύρου Φρέντι Γκρέι στα χέρια της αστυνομίας της πόλης, που ξεσήκωσε βίαιες διαμαρτυρίες, είναι το εκατοστό δέκατο περιστατικό θανάτου στα χέρια της αστυνομίας της πολιτείας του Μέριλαντ από το 2010.

Το Μέριλαντ έχει 5,7 εκατ. κατοίκους – τηρουμένων των αναλογιών, στην Ελλάδα θα μιλούσαμε για πάνω από 200 θανάτους στα χέρια της αστυνομίας από το 2010.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές δεν φθάνουν ποτέ στα δικαστήρια, ενώ μόνο η πόλη της Βαλτιμόρης (πληθυσμός 620.000 κάτοικοι) έχει καταβάλει σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με θύματα αστυνομικών βιαιοτήτων 5,6 εκατ. δολάρια από το 2010.

Καθώς η εθνοφρουρά, η αστυνομία και ο στρατός περιπολούσαν χθες τους δρόμους της πόλης με την ελπίδα να αποτρέψουν επανάληψη των προχθεσινών ταραχών, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να έρθουν αντιμέτωποι κατάματα με την εκρηκτική πραγματικότητα των φτωχότερων συνοικιών της πόλης. Τα σχολεία έμειναν χθες κλειστά, προκειμένου να μη συγκεντρωθούν οι μαθητές μετά τη λήξη της σχολικής ημέρας, όπως έγινε προχθές, ενώ ο αγώνας μπέιζμπολ της τοπικής ομάδας Οριολς εναντίον των Σικάγο Γουάιτ Σοξ, που είχε μετατεθεί λόγω εκτάκτων συνθηκών από τη Δευτέρα για την Τρίτη, δεν θεωρήθηκε ασφαλές να διεξαχθεί ούτε χθες.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, κήρυξε τη Βαλτιμόρη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περίπου τρεις ώρες μετά το ξεκίνημα των ταραχών το απόγευμα της Δευτέρας. Οι ταραχές συνοδεύτηκαν από λεηλασίες καταστημάτων, ενώ 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 200 άτομα συνελήφθησαν. Η απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας, από τις 10 μ.μ. ώς τις 5 π.μ., με εξαιρέσεις για ιατρική ανάγκη, θα εφαρμοστεί για μία εβδομάδα. Παραχωρώντας χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, ο Χόγκαν είπε ότι το πρωινό κύλησε ήρεμα αλλά διατύπωσε ανησυχίες για το τι θα συνέβαινε τη νύχτα.

Στις 11/4, ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι έτρεξε να ξεφύγει, άγνωστο για ποιο λόγο, όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί για έλεγχο. Τον συνέλαβαν και στις 19/4 άφησε την τελευταία του πνοή. Σε βίντεο της σύλληψής του, το οποίο τράβηξε περαστικός, ο Γκρέι ακούγεται να ουρλιάζει από πόνο, ενώ οι αστυνομικοί εμφανίζονται να τον σέρνουν αναίσθητο μέσα στο αστυνομικό όχημα. Σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειάς του, ο θάνατος επήλθε λόγω τραύματος στη σπονδυλική στήλη, η οποία ήταν κατά 80% σπασμένη στο ύψος του λαιμού.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η Δευτέρα ήταν η ημέρα της κηδείας του. «Δεν λέω ότι ήταν σωστό, αλλά καταλαβαίνω την οργή» είπε ο Πιερ Εστέπ που έχει ζήσει όλη του τη ζωή στην πόλη. «Νομίζω ότι ήταν δικαιολογημένο, γιατί όσο έκαναν απλές διαδηλώσεις δεν τους άκουγαν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα συνέβησαν στη Βαλτιμόρη, η οποία απέχει μόλις 60 χλμ. από την αμερικανική πρωτεύουσα. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία που ξέσπασε στη Βαλτιμόρη» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει κρίση στην αστυνόμευση. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για ανάλογα περιστατικά μεταξύ άλλων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, στο Κλίβελαντ του Οχάιο και στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή