Αβοήθητοι αισθάνονται οι Νεπαλέζοι

Αβοήθητοι αισθάνονται οι Νεπαλέζοι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού στο Νεπάλ, οι οποίοι ανέρχονται, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, σε 5.057. Την ίδια στιγμή, οι τραυματίες ξεπερνούν κατά πολύ τους δέκα χιλιάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη σφοδρή σεισμική δόνηση και περισσότερο από 1,4 εκατομμύρια χρειάζονται τρόφιμα, καταλύματα και νερό.

Χθες, τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προσεγγίσουν τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες, ενώ ακόμα και ο πρωθυπουργός του κράτους, Σουσίλ Κοϊράλα, παραδέχθηκε δημοσίως ότι, παρά την πάροδο τόσων ημερών, η εικόνα για καταστροφές και θύματα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος παραμένει συγκεχυμένη.

Ειδικότερα, ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός δήλωσε στην έκτακτη σύσκεψη των κομματικών φορέων ότι η κυβέρνηση προωθεί προς τις πληγείσες περιοχές σκηνές, νερό και τρόφιμα. Ωστόσο, η προσέγγιση και η παροχή βοήθειας στα πιο απομακρυσμένα χωριά των Ιμαλαΐων, τα οποία κυριολεκτικώς ρήμαξαν από τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την πάμπτωχη χώρα. «Αιτήματα για διάσωση έρχονται από παντού», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να δρομολογήσουμε την παροχή βοήθειας σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, εξαιτίας των ελλείψεων σε εργαλεία και ειδικούς στη διάσωση».

Ουρές στα καταστήματα

Με τον φόβο της αυξανόμενης έλλειψης τόσο των τροφίμων, κυριότατα όμως του νερού, οι κάτοικοι του Κατμαντού συνέρρεαν χθες στα καταστήματα τροφίμων που έχουν παραμείνει εν λειτουργία, καθώς και στα βενζινάδικα, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι του Κατμαντού, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι η εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια, που φθάνει διαρκώς στη σεισμόπληκτη χώρα, δεν καταλήγει στα χέρια αυτών που έχουν ανάγκη ή ότι έρχεται με μεγάλη βραδύτητα. Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα, αδιαφορία και διαφθορά.

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε για να μας βοηθήσει» τόνισε ο Σουντές Τουλατσάν, οικοδόμος και ιδιοκτήτης ενός μικρομάγαζου, ο οποίος προσπαθούσε να προφυλαχτεί από τη βροχή κάτω από έναν μουσαμά. «Μόνο αυτή τη σκηνή μας παραχώρησε η κυβέρνηση, αλλά για όλα τα άλλα πρέπει να βασιστούμε στα χέρια μας» δήλωσε, καθώς οι μαζεμένοι γύρω του συγγενείς κουνούσαν το κεφάλι τους καταφατικά.

Πρόκειται για ένα συχνό παράπονο που ακούγεται στις κατασκηνώσεις των σεισμοπλήκτων, απ’ άκρη σε άκρη του Κατμαντού. Ωστόσο, η κυβέρνηση βρισκόταν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Οπως εξηγούσε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να διαμαρτύρονται με δυνατότερη φωνή, αλλά οι μεγαλύτερες ανάγκες βρίσκονται στα απομονωμένα χωριά της επαρχίας. Την ίδια στιγμή, άλλος αξιωματούχος ανακοίνωνε ότι τουλάχιστον 250 άτομα αγνοούνται ύστερα από πτώση χιονοστιβάδας σε περιοχή της χώρας, που είναι δημοφιλής τόπος πεζοπορίας και βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης του Σαββάτου.

Μετακίνηση Κατμαντού

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο φονικός σεισμός μετακίνησε τη γη κάτω από το Κατμαντού αρκετά μέτρα προς τον Νότο, αλλά δεν φαίνεται να άλλαξε το ύψος του Ορους Εβερεστ.

Σύμφωνα με τα πρώτα σεισμολογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ηχητικά κύματα τα οποία ταξιδεύουν διαμέσου της γης, μετά τον σεισμό, το έδαφος κάτω από την πρωτεύουσα του Νεπάλ πρέπει να μετακινήθηκε περίπου τρία μέτρα προς τον Νότο, ανέφερε ο Τζέιμς Τζάκσον, ειδικός του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και η γεωφυσικός Σάντι Στέισι, επικεφαλής φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Παρά τη μετακίνηση του Κατμαντού, θεωρείται άκρως απίθανο να μεταβλήθηκε το υψόμετρο του όρους Εβερεστ περισσότερο από μερικά χιλιοστόμετρα, καθώς το βουνό δεν βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ρήγμα των Ιμαλαΐων. Πιθανώς το συνολικό ύψος να επηρεάστηκε από τη δημιουργία κάποιας μεγάλης χιονοστιβάδας που μετακίνησε τα χιόνια της κορυφής.

Δείτε εναέριες λήψεις των ιστορικών μνημείων του Νεπάλ μετά το χτύπημα του εγκέλαδου:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή