Yποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Fitch

Yποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Fitch

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία του «Α», υποβάθμισε η Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας, αλλά διατήρησε σταθερή την προοπτική της οικονομίας, μεγαλώνοντας την απόσταση από την ανώτατη κλίμακα του «ΑΑΑ». Αιτιολόγησε την υποβάθμιση στην αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα για να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, ύστερα από την αναβολή σε προγραμματισμένη αύξηση του φόρου πωλήσεων. Η Fitch προσέθεσε ότι η αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του προϋπολογισμού εντείνεται από τα σχέδια του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της προσοχής των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης βρίσκεται το υψηλό χρέος της Ιαπωνίας. Είναι διπλάσιο ως προς το ΑΕΠ και είναι περιορισμένη η προοπτική για μια μείωση στο μέλλον. Η οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης, που καθιστά πολύ δύσκολη την αύξηση των φόρων από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας στο «Α1» τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή μια βαθμίδα πάνω από την τελευταία βαθμολογία της Fitch.

Η προγραμματισμένη αύξηση του φόρου πωλήσεων, φέτος, στο 10% από το 8% αναβλήθηκε από την κυβέρνηση, αφού η πρώτη αύξηση από το 5% στο 8% προκάλεσε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης. Ετσι δυσχεραίνεται η δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και των εσόδων από τις πωλήσεις ομολόγων έως και το 2020, που είναι ορόσημο για την οικονομία. Μέχρι σήμερα, οι υψηλές καταθέσεις στη χώρα έχουν βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν την αγορά των ιαπωνικών ομολόγων, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Τέλος, οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία μήπως η στήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την αποθαρρύνουν από το να επιβάλει τη δημοσιονομική πειθαρχία που είναι απαραίτητη για τη μείωση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή