Βλάβη σε ταμειακές της Starbucks

Βλάβη σε ταμειακές της Starbucks

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η βλάβη στο σύστημα ταμειακών μηχανών στα αμερικανικά υποκαταστήματα της εταιρείας Starbucks, που υποχρέωσε χιλιάδες από αυτά να κλείσουν πολλές ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημέρα κλεισίματος που ήταν η Παρασκευή, αποτελεί υπενθύμιση των κινδύνων της υιοθέτησης υπερεξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων σε εστιατόρια και συναφείς επιχειρήσεις.

Οι παραδοσιακές ταμειακές μηχανές, οι οποίες πραγματοποιούσαν απλές πράξεις και λειτουργούσαν ως συρτάρια χαρτονομισμάτων, έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικούς κόμβους επεξεργασίας δεδομένων, ικανών να αποθηκεύουν παραγγελίες πελατών και να τις διοχετεύουν στην κουζίνα ή στον υπάλληλο του μπαρ. Οι σύγχρονες ταμειακές αντλούν στοιχεία πιστωτικών καρτών ή έχουν ικανότητες POS (σημείο πληρωμής), ενώ μπορούν και να απομνημονεύουν τους κατόχους καρτών συναλλαγής της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το σφάλμα, που προκάλεσε «έμφραγμα» στα καταστήματα Starbucks την περασμένη εβδομάδα, ήταν ασυνήθιστα εκτεταμένο, καθώς επηρέασε τη λειτουργία ταμειακών μηχανών σε 13.500 υποκαταστήματα, ποσοστό 60% του συνόλου των καταστημάτων της αλυσίδας σε ΗΠΑ και Καναδά.

«Δεν έχω ξανακούσει για τέτοιο κρούσμα, σε εθνικό επίπεδο», σημειώνει ο Μπλέιν Χερστ, επικεφαλής ηλεκτρονικών συστημάτων της αμερικανικής εταιρείας Panera.

Η Starbucks αρκέστηκε να εκδώσει μια σύντομη ανακοίνωση, λέγοντας ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε μια «εσωτερική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του δικτύου», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συναλλαγές που καταγράφονται από τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες στη μητρική εταιρεία, όπως -για παράδειγμα- πόσες μερίδες τηγανητό κοτόπουλο πωλούνται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη ή αν ένα καινοτόμο παγωμένο ποτό γνωρίζει εμπορική επιτυχία τις θερμότερες ημέρες του χρόνου.

Τα δεδομένα αυτά βοηθούν τους διευθυντές καταστημάτων να προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τον όγκο αγαθών που πρέπει να παραγγείλουν κάθε δεδομένη εποχή, περιορίζοντας τις αναίτιες δαπάνες.

Οι νέες ταμειακές μηχανές είναι διαρκώς συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, ώστε να εξασφαλίζουν αμέσως εγκρίσεις πιστωτικών καρτών πελατών. Αυτό παρουσιάζει, όμως, κινδύνους, καθώς τα δίκτυα αυτά μπορεί να γίνουν στόχος χάκερς, οι οποίοι δύνανται να εξασφαλίζουν αμύθητα ποσά εκποιώντας στοιχεία πιστωτικών καρτών και ταυτότητας πελατών σε κακοποιούς.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ασφάλεια και να προλάβουν δυσλειτουργίες, όπως αυτή που έπληξε τη Starbucks την Παρασκευή, πολλές εταιρείες επιλέγουν βοηθητικά συστήματα δικτύωσης, μέσω συμβατικών τηλεφωνικών γραμμών, ικανά να υποκαταστήσουν τις διαδικτυακές συνδέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή