Στις 287.000 οι ζημίες για την Alpha Trust το πρώτο τρίμηνο

Στις 287.000 οι ζημίες για την Alpha Trust το πρώτο τρίμηνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Zημίες μετά από φόρους, ύψους 287.000 ευρώ, εμφάνισε το α΄ τρίμηνο του 2015 η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα, η οποία είναι η πρώτη εισηγμένη που ανακοίνωσε αποτελέσματα α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης. Το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η εταιρεία είχε καταγράψει κέρδη μετά από φόρους, ύψους ευρώ 1,093 εκατ. ευρώ. Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 160.000 ευρώ και προέρχονται κυρίως από ζημίες από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) και ζημίες από αγοραπωλησίες.

Kατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου, η απόδοση της μετοχής Alpha Trust Ανδρομέδα ήταν -3,08% έναντι αποδόσεων -6,14% που παρουσίασε κατά το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α., -13,16% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/Χ.Α. Large Cap, 3,36% ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/Χ.Α. MID CAP και -5,89% o Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Γ.Δ. του Χρηματιστηρίου. Το ενεργητικό της «Ανδρομέδα» στο τέλος του τριμήνου 2015 ανήλθε σε 9,03 εκατ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε τρέχουσες τιμές ήταν επενδεδυμένο στο σύνολό του στην Ελλάδα, κατά περίπου 91,91% σε μετοχές, κατά 1,50% σε ομόλογα και κατά 6,59% σε διαθέσιμα.

Η εσωτερική αξία της μετοχής της εισηγμένης στο τέλος του τριμήνου ανήλθε σε 21,63 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή της σε 18,00 ευρώ. Διαπραγματευόταν, δηλαδή, με υποαπόδοση (discount) 16,78%.

Οι δέκα μεγαλύτερες μετοχικές συμμετοχές της εταιρείας, κατά τη λήξη του α΄ τριμήνου, ήταν στις εταιρείες, Inform Λύκος, Τιτάν, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο Computers, ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Trust Ανδρομέδα, «η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν η μόνη πτωτική αγορά ανάμεσα στις δυτικο-ευρωπαϊκές κατά το α΄ τρίμηνο του 2015, ενώ τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτοξεύτηκαν μετά την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ». Οπως υπογραμμίζει η εισηγμένη, «η παράταση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των πιστωτών, χωρίς να υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, συνετέλεσε στην έντονη μεταβλητότητα της εγχώριας αγοράς. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 0,3% του ΑΕΠ για το 2014». Αναφορικά με περσινά ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων, η Alpha Trust Ανδρομέδα τονίζει τα εξής: «Φαίνεται ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης έπιασαν τόπο σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, καθώς τα λειτουργικά αποτελέσματά τους παρουσίασαν βελτίωση, παρά την οριακή αύξηση των πωλήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή