22 δισ. το κόστος του σκληρού δολαρίου

22 δισ. το κόστος του σκληρού δολαρίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων έχει προκαλέσει μείωση των πωλήσεων των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών κατά 22 δισ. δολάρια μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Το πλέον πρόσφατο «θύμα» του ισχυρού δολαρίου είναι ο τεχνολογικός γίγαντας Apple, οι πωλήσεις της οποίας υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. δολάρια.

Μόνο από την αρχή του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 10% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι τα αμερικανικά προϊόντα έχουν γίνει ακριβότερα και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά στις αγορές της Ευρωζώνης. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες αγορές που είναι σημαντικές για τις αμερικανικές εταιρείες όπως η ιαπωνική. Απώλειες προκαλεί και η μετατροπή των εσόδων που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό σε δολάρια, εξαιτίας της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος. Μέχρι σήμερα, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως οι General Motors, IBM, Procter & Gamble, Amazon και Johnson & Johnson έχουν χάσει πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων η κάθε μία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει για τις οικονομικές επιδόσεις τους το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η Apple, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα αργά χθες το βράδυ, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι η ανατίμηση του δολαρίου ενδέχεται να μειώσει τις πωλήσεις της κατά περίπου 2 δισ. δολάρια. Γενικότερα οι αμερικανικές εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από τη σοβαρή ανατίμηση του δολαρίου από το καλοκαίρι του 2014 και μετά είναι όσες πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Σε μεγάλο χαμένο της ανατίμησης αναδεικνύονται μέχρι σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως Apple και Amazon. Βεβαίως, την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε νέο ρεκόρ όλων των εποχών κλείνοντας στις 2.117,69 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε πάνω από το υψηλότερο σημείο όπου είχε κλείσει το 2000 την εποχή της «φούσκας» dotcom. Αναλυτές αποδίδουν την άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου στο γεγονός ότι τα οικονομικά του 77% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αποδείχτηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις, στοιχείο που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Από σήμερα η προσοχή των επιχειρηματιών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής (FOMC) που αποφασίζει για το ύψος των βασικών επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ. Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές και αναλυτές στο να τοποθετήσουν ακόμη πιο πίσω, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Fed από το 2006 και μετά. Στις αρχές του έτους η αγορά στοιχημάτιζε ότι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού θα συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Η σταθμισμένη ισοτιμία του δολαρίου σε σχέση με τα 10 σημαντικότερα διεθνή νομίσματα υποχώρησε κατά 1,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση της σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2014. Μαζί μειώθηκαν και τα στοιχήματα των επενδυτών για άνοδο του δολαρίου για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με την Bank of America η αγορά παραγώγων στα αμερικανικά επιτόκια στοιχηματίζει προς το παρόν ότι οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο είναι μόλις 10%. Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναλύσουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ανακοίνωση Τύπου που θα εκδώσει η Fed την Τετάρτη, ψάχνοντας για σημάδια που θα προετοιμάζουν την αγορά για την επερχόμενη αύξηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή