Η Standard&Poor’s «βλέπει» συμφωνία, ενώ Grexit η Sentix

Η Standard&Poor’s «βλέπει» συμφωνία, ενώ Grexit η Sentix

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία συμφωνία Αθήνας – δανειστών «ποντάρουν» οι επενδυτές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s (S&P). Την ίδια ώρα, όμως, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Sentix προκύπτει ότι ένας στους δύο επενδυτές «βλέπει» έξοδο της χώρας από το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την S&P, οι επενδυτές ομολόγων στην Ευρώπη «πιστεύουν περισσότερο» ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία, με την οποία θα αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο οίκος καταγράφει τις κινήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μέσω του δικού του δείκτη ελληνικών κρατικών τίτλων και στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες (στο 18,72%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο Eurogroup της Ρίγας την Παρασκευή ήταν αρνητικό για την Ελλάδα.

Πάντως, μετά και τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει. Χθες, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 20% από 29,6% που ήταν στις 22 Απριλίου, ενώ του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 10,9% από 13,5% στις 21 του μήνα. Επίσης, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου συρρικνώθηκε στο 14,8% χθες, όταν στις 21 Απριλίου ήταν στο 20,2%. Να σημειωθεί ότι στις 21 και 22 Απριλίου είχε κορυφωθεί η αγωνία των επενδυτών, καθώς ενόψει του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής δεν φαινόταν να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, την ώρα που η S&P εκτιμά ότι οι επενδυτές πιστεύουν σε μία συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, η Sentix διεξήγαγε έρευνα για το θέμα και το αποτέλεσμα έδειξε ότι ένας στους δύο επενδυτές θεωρεί πως μέσα σε 12 μήνες η χώρα τελικά θα αποχωρήσει από το ευρώ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης με έξοδο της Ελλάδας αυξήθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο στο 48,3% από 35,5%. Επί της ουσίας, ο φόβος των επενδυτών μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκε αισθητά, ως αποτέλεσμα των άκαρπων μέχρι στιγμής διαβουλεύσεων των δύο πλευρών.

«Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων πολιτικών να επιδιώξουν το σενάριο διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από σχεδόν τους μισούς επενδυτές», αναφέρει η Sentix σε ανακοίνωσή της. Και διερωτάται αν ισχύει ακόμη και σήμερα η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι το 2012 «με την απόλυτη δέσμευσή του προς το ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή