Επιτυχημένη έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Επιτυχημένη έξοδος της Κύπρου στις αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιούνιο του 2014, η Κύπρος βγήκε ξανά χθες στις αγορές με τη διάθεση ομολόγου επταετούς διάρκειας, κάνοντας ένα ακόμα βήμα εξόδου από το μνημόνιο. Η δημοπρασία, η οποία ήταν και η πρώτη για το τρέχον έτος, διεξήχθη με επιτυχία. Διατέθηκαν τίτλοι 1 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση των επενδυτών ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4%.

Αντιθέτως, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων, που εκδίδει η Ελλάδα, ήταν χθες 11,62% και των διετών 21,54%, δηλαδή λίγο χαμηλότερη από τα υψηλότερα επίπεδά της μετά την αναδιάρθρωση του χρέους του 2012. Πέραν τούτων, στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των κυπριακών δεκαετών ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται κοντά το 3,50%.

«Αγοράσαμε περισσότερα κυπριακά ομόλογα στη χθεσινή δημοπρασία», ανέφερε ο Μακ Ντάουντινγκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Blue Bay Asset Management. «H κυπριακή οικονομία έχει εντυπωσιακή πορεία, αφότου εισήλθε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Επιπλέον, προσέθεσε ότι, κατά την κρίση του, τα κυπριακά ομόλογα είναι φθηνά λόγω της ελληνικής κρίσης. «Ωστόσο θεωρούμε ότι αποτιμάται λάθος ο επενδυτικός κίνδυνος, εν μέρει επειδή πολλοί επενδυτές συνδέουν με πολύ απλουστευτικό τρόπο τις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Ντάουντινγκ. Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, διεμήνυσε ότι η χώρα είναι απρόσβλητη από την ελληνική κρίση. «Συμφωνώ πως δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά στο μυαλό των επενδυτών υπάρχει, εφόσον οι δύο ιστορίες συσχετίζονται» δήλωσε αναλυτής ειδικός σε κρατικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι τράπεζες της Κύπρου επωμίστηκαν σοβαρές ζημίες εφόσον «κουρεύτηκε» μεγάλο μέρος των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Λευκωσία υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε., λαμβάνοντας πακέτο στήριξης 11 δισ. ευρώ. Οπως στην περίπτωση της Ελλάδας έτσι και της Κύπρου, τα ομόλογα δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ισως αυτό αλλάξει μετά τον επόμενο περιοδικό έλεγχο της τρόικας για την πορεία της οικονομίας του νησιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή