Κατάληψη εμπορικού πλοίου από ιρανικές δυνάμεις

Κατάληψη εμπορικού πλοίου από ιρανικές δυνάμεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Τζαβάντ Ζαρίφ, στον απόηχο της νέας κρίσης που προκάλεσε η κατάληψη εμπορικού πλοίου από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Ο Περσικός Κόλπος είναι το οξυγόνο μας. Θα σεβαστούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» δήλωσε ο Τζαρίφ, μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαβεβαιώνοντας ότι το περιστατικό οφειλόταν αποκλειστικά σε εμπορικές διαφορές και δεν είχε την παραμικρή πολιτική σημασία.

Μία ημέρα νωρίτερα, σκάφη των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβαν πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) που ανήκει στη δανέζικη εταιρεία Maersk, στα Στενά του Ορμούζ, που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με την Αραβική Θάλασσα. Στη συνέχεια, το σκάφος, που έφερε σημαία των Νήσων Μάρσαλ, οδηγήθηκε το ιρανικό λιμάνι Σαχίντ Μπαονάρ. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, υπήρξε δικαστικό ένταλμα για την κατάληψη του σκάφους λόγω υποχρέωσης της Maersk να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στην ιρανικών συμφερόντων, ιδιωτική εταιρεία Pars Talayieh Oil.

Oπως έγινε γνωστό, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν προειδοποιητικές βολές, καθώς ο πλοίαρχος του σκάφους της Maersk αρνήθηκε αρχικά να συμμορφωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αντιτορπιλικό στην περιοχή, για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων σε μια από τις κυριότερες ναυτικές διόδους του πλανήτη, αναφορικά με τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Χθες το απόγευμα, η δανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του σκάφους της, Maersk Tigris, είναι σώο και ασφαλές, επιβεβαιώνοντας την ιρανική πλευρά επικαλέσθηκε εμπορικές διαφορές για να δικαιολογήσει την κατάληψή του. Ωστόσο, η Maersk ισχυρίζεται ότι δεν της έχουν διαβιβαστεί συγκεκριμένα ντοκουμέντα γύρω από τη θρυλούμενη εμπορική διαφορά, «με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή είναι η πραγματική αιτία της κατάληψης του σκάφους». Τον Οκτώβριο του 2012, η Maersk είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις εμπορικές δραστηριότητές της στο Ιράν λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Με άλλες δηλώσεις του, ο Τζαβάντ Ζαρίφ γνωστοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν σήμερα Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές θα συμμετάσχουν υφυπουργοί Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) και του Ιράν. Οι συνομιλίες θα βασιστούν στην προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη στις 2/4, στη Λωζάννη της Ελβετίας και η καταληκτική ημερομηνία για την ευόδωσή τους είναι η 30ή Ιουνίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία προ της 30ής Ιουνίου, άφησε ανοιχτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο μικρής παράτασης των συνομιλιών, εφόσον θα έχει επιτευχθεί ώς τότε σημαντική πρόοδος στα ουσιώδη, εκκρεμή ζητήματα, όπως ο ρυθμός άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. «Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν είναι ιερό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζαβάντ Ζαρίφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή