Νηνεμία μετά τις ταραχές και την αστυνομική βία

Νηνεμία μετά τις ταραχές και την αστυνομική βία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Ηρεμία επικράτησε στη Βαλτιμόρη το βράδυ της Τρίτης, μία ημέρα μετά την κηδεία του 25χρονου θύματος αστυνομικής βίας, Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, που πυροδότησε ταραχές στην πόλη. Αντίθετα, στο Κογκρέσο το κλίμα οξύνθηκε, καθώς οι γερουσιαστές που ζητούσαν να διερευνηθούν οι κοινωνικοοικονομικές ρίζες των προβλημάτων και να επιδιωχθεί η αποσυμφόρηση των φυλακών διαφωνούσαν με αυτούς που έδιναν έμφαση στην τιμωρία των κουκουλοφόρων.

Νωρίτερα, η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε τονίσει την πρώτη παράμετρο. «Αυτό που έγινε στη Βαλτιμόρη δεν είναι καινούργιο. Χωρίς να υπάρχουν δικαιολογίες για τις εγκληματικές δραστηριότητες, γνωρίζουμε ότι φτωχές γειτονιές στις οποίες δεν υπάρχουν ευκαιρίες, όπου τα παιδιά γεννιούνται σε κατάσταση μεγάλης ένδειας και οι γονείς, συχνά λόγω χρήσης ουσιών, φυλάκισης ή έλλειψης παιδείας δεν μπορούν να βοηθήσουν, σε γειτονιές όπου είναι πιο πιθανό να καταλήξουν τα παιδιά νεκρά ή φυλακισμένα από το να πάνε στο πανεπιστήμιο, εκεί όπου δεν υπάρχουν πατεράδες να καθοδηγήσουν τους νέους, κοινότητες στις οποίες δεν υπάρχουν επενδύσεις, τα εργοστάσια έχουν κλείσει, τα ναρκωτικά αφθονούν και ο κυριότερος εργοδότης για πολλούς είναι τα κυκλώματα ναρκωτικών, σε τέτοια περιβάλλοντα, αν νομίζουμε ότι απλά θα στείλουμε την αστυνομία για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της συγκράτησης των προβλημάτων, χωρίς ως έθνος και ως κοινωνία να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε, τότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα συνεχίζουμε να βλέπουμε κύκλους περιοδικών συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και στις κοινότητες, ταραχές στους δρόμους και όλοι θα προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται μέχρι να τελειώσουν τα επεισόδια και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα».

Στη Βαλτιμόρη, πόλη που έχει χάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της τον τελευταίο μισό αιώνα, υπάρχουν ακόμη και σήμερα κτίρια που υπέστησαν ζημιές στις ταραχές μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1968 και τα οποία δεν έχουν επισκευαστεί. Ο 25χρονος Γκρέι, που πέθανε από σπασμένη σπονδυλική στήλη, μετά τη σύλληψή του για έλεγχο στοιχείων, είχε μεγαλώσει σε σπίτι του οποίου οι τοίχοι ήταν βαμμένοι με μπογιές που περιείχαν μόλυβδο σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις, ώστε να του έχουν προξενήσει μαθησιακές δυσκολίες. Επαιρνε μάλιστα το σχετικό επίδομα, όπως και πολλά άλλα παιδιά στη γειτονιά του, ενώ η μητέρα του έκανε χρήση ναρκωτικών.

Η άποψη της Κλίντον

Πολλοί στις κοινότητες αυτές υποφέρουν από τις συνέπειες αυτού που η Χίλαρι Κλίντον αποκάλεσε χθες «1,5 εκατομμύριο χαμένους Αφροαμερικανούς», τους άνδρες που βρίσκονται στη φυλακή, συχνά για μικροαδικήματα, και δεν μπορούν να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία» ότι η αστυνομία κάνει μεγαλύτερη χρήση βίας εναντίον άοπλων μαύρων. «Πρέπει να δούμε κάποιες σκληρές αλήθειες για τη φυλή και τη δικαιοσύνη στην Αμερική» είπε η Κλίντον, καταγγέλλοντας την αδικία του ότι οι μαύροι γίνονται πολύ συχνότερα αντικείμενο αστυνομικών ελέγχων, καταδικάζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά και οι ποινές που τους επιβάλλονται είναι μεγαλύτερες. «Χρειαζόμαστε μια πραγματική εθνική συζήτηση για τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών», υπογράμμισε η Κλίντον. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλη μία φυλακισμένη γενιά».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή