Σε νέα νομισματική χαλάρωση προχωρούν οι κινεζικές αρχές

Σε νέα νομισματική χαλάρωση προχωρούν οι κινεζικές αρχές

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής φαίνεται να οδεύει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα, καθώς η δεύτερη οικονομία στον κόσμο επιβραδύνεται σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών. Την είδηση μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Κίνας που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να εξετάζει μη συμβατικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.

Εχει προηγηθεί προ μιας εβδομάδας η δεύτερη από την αρχή του έτους μείωση του ποσού που υποχρεούνται να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες στα ταμεία της, γεγονός που στοχεύει να ενθαρρύνει την αύξηση του δανεισμού.

Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει και υποστηρίζει πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσανατολίζεται στην αγορά στοιχείων ενεργητικού από τις τράπεζες της χώρας. Παράλληλα, ρεπορτάζ της Wall Street Journal υποστηρίζει πως η κεντρική τράπεζα της χώρας σκοπεύει να επιτρέψει στις κινεζικές τράπεζες να ανταλλάξουν ομόλογα των περιφερειακών αρχών με δάνεια, ως τρόπο τόνωσης της ρευστότητας και αύξησης του δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, δημοσίευμα των Financial Times φέρει την κεντρική τράπεζα να προτίθεται να δεχθεί ομόλογα των τοπικών αρχών ως ενέχυρο για τη χορήγηση δανείων, να κινείται δηλαδή στα χνάρια της ΕΚΤ δρομολογώντας το κινεζικό ανάλογο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει, πάντως, εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών που αποφεύγουν να μιλήσουν για ποσοτική χαλάρωση και θεωρούν ότι πρόκειται μάλλον για περιορισμένου εύρους μέτρο που στοχεύει στη διευκόλυνση των περιφερειακών αρχών, καθώς αυτές δυσκολεύονται να αναδιαρθρώσουν χρέος ύψους 1,9 τρισ. γουάν που λήγει στη διάρκεια του έτους. Εξάλλου, ο Μα Γιουν, κορυφαίος οικονομολόγος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έσπευσε να διαψεύσει ότι επίκειται ποσοτική χαλάρωση μέσω της αγοράς ομολόγων των περιφερειακών αρχών. Μιλώντας στην κινεζική ιστοσελίδα Yicai.com, ο κ. Μα τόνισε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει στη διάθεσή της αρκετά εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να στηρίξει μια συνετή αύξηση της ρευστότητας και την προσφορά χρήματος. Ο εν λόγω οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, υποστήριξε μάλιστα πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα τηρήσει «συνετή νομισματική πολιτική» στη διάρκεια του έτους. Είχε προηγηθεί άνοδος των μετοχών των τραπεζών που αποδόθηκε στη φημολογία ότι επίκειται χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες της χώρας με αντισυμβατικά μέτρα.

Το παράδειγμα της ΕΚΤ

Αλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσανατολίζεται σε ένα πρόγραμμα παρεμφερές με της ΕΚΤ, ανάλογο, όμως, όχι της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά του προγράμματος παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες της Ευρωζώνης (LTRO).

Μιλώντας, άλλωστε, στους FT ο Φρέντερικ Νόιμαν, οικονομολόγος της HSBC με αρμοδιότητα στις οικονομίες της Ασίας, επισήμανε ότι «μπαίνει κανείς στον πειρασμό να φανταστεί πως η Κίνα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με όλους τους άλλους, αλλά φαίνεται πως η κεντρική της τράπεζα ανησυχεί για την απροθυμία των κινεζικών τραπεζών να αγοράσουν ομόλογα των περιφερειακών αρχών». Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόγραμμα αναχρηματοδότησης χρέους των περιφερειακών αρχών ύψους ενός τρισ. γουάν μέσω της πώλησης ομολόγων. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους αυτού. Σχολιάζοντας την πρόθεση αυτή του κινεζικού υπουργείου, ο κ. Μα τόνισε πως πρόκειται για μια σχεδιαζόμενη ανταλλαγή ομολόγων που δεν πρόκειται να περιορίσει τη ρευστότητα. Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει κατά πόσον είναι πιθανόν να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στην αγορά άλλων στοιχείων ενεργητικού από τις κινεζικές τράπεζες.

Προς μείωση επιτοκίων Ρωσία, Σουηδία

Προς χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να οδεύουν Ρωσία και Σουηδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το 14% στο 12% με 11%, καθώς έχει μεσολαβήσει άνοδος του ρουβλιού κατά 20% από τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον πληθωρισμό, τα τελευταία στοιχεία τον φέρουν στο 16,9%, αλλά κατατείνουν σε επιβράδυνσή του. Από την αρχή του έτους η Τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μ.β. από το θεαματικό 17% στο οποία τα αύξησε τον Δεκέμβριο όταν κατέρρεε το ρούβλι. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων, που βρίσκονται ήδη σε αρνητικό πρόσημο από τον Φεβρουάριο και στο -0,25% από τον Μάρτιο. Αναμένεται, άλλωστε, να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. σουηδικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 5,8 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT