«Κόκκινος συναγερμός» για την οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού

«Κόκκινος συναγερμός» για την οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την οικονομία να «υποτροπιάζει» και να απειλείται πλέον το «υγιές επιχειρείν» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ), υποστηρίζει ότι μόνο η τελική συμφωνία με την Ευρωζώνη θα αλλάξει την κατάσταση και χαρακτηρίζει ως «ιστορικό λάθος» την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Παράλληλα, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το Γραφείο ασκεί κριτική στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για να αντιστραφεί η κατάσταση.

«Μόνον η τελική συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη» υποστηρίζει το ΓΠΒ, αν και επισημαίνει ότι «η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί προθυμία για συμβιβασμό και των εταίρων (θεσμών)». Ωστόσο, χαρακτηρίζει ως «ιστορικό λάθος» το να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη «την ώρα που η οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη αρχίζει να αλλάζει σε κατεύθυνση ευνοϊκή για την ίδια τη χώρα».

Η έκθεση, υπό τον τίτλο «η οικονομία υποτροπιάζει», περιγράφει την κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στην οποία φαίνεται πως έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και συνολικά η χώρα, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στη νέα κυβέρνηση, εξαιτίας της πολυγλωσσίας των μελών της, αναφορικά με το ποιες επιλογές πρέπει να γίνουν για την υπέρβαση της κρίσης. «Ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμένη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών (πρώην τρόικα), η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης, και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά και σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, την επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά» σημειώνει το Γραφείο.

Μάλιστα, ο Συντονιστής και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής αναγνωρίζουν ότι γενικά στην οικονομική πολιτική «αντιπαρατίθενται διαφορετικές οικονομικές φιλοσοφίες και πως ό,τι είναι αναγκαίο με οικονομικά κριτήρια δεν είναι απαραίτητα εφικτό με πολιτικά. Επίσης, ό,τι είναι επιθυμητό πολιτικά δεν είναι πάντοτε οικονομικά αποτελεσματικό».

Πέραν αυτών, το ΓΠΒ υποστηρίζει ότι η χώρα βρέθηκε σε τροχιά απόκλισης από τους δυτικούς και ευρωπαϊκούς εταίρους. Και σημειώνει ότι οι αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης «μόνον εν μέρει μπορεί να συνδεθεί με την τρέχουσα διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας». Ομως, προσθέτει ότι η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης μεταβάλλεται και η μοναδική χώρα που δεν επωφελείται είναι η Ελλάδα.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στις προτάσεις της κυβέρνησης. «Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται είναι ένα ιδιότυπο μείγμα νέων φόρων, νέων δαπανών και θεσμικών αλλαγών και σε μεγάλο βαθμό ανακοινωμένων αντιφατικών προθέσεων για αλλαγές», ενώ θεωρεί ότι οι εισπρακτικοί στόχοι των μέτρων είναι αισιόδοξοι. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης το χαρακτηρίζει ως «ανεπαρκές» και «ατελές». Για το χρέος υποστηρίζει ότι «η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της και προς το σκοπό αυτό χρειάζεται βοήθεια». Μάλιστα, αναφέρει ότι αν ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις για μετά το 2015 «η χώρα θα χρειασθεί πρόσθετη βοήθεια (= νέα δανειακή σύμβαση) ύψους 20-30 δισ. ευρώ, μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους. Αλλά και η βοήθεια αυτή θα δοθεί υπό όρους οικονομικής πολιτικής, όπως προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή