Ξεναγήσεις νέου τύπου στην Ελλάδα του πολιτισμού

Ξεναγήσεις νέου τύπου στην Ελλάδα του πολιτισμού

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντηθήκαμε με την ομάδα της Discover Greek Culture και γίναμε τουρίστες στην ίδια μας την πόλη. Αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγες ώρες γνωρίσαμε μαζί τους την καλύτερη πλευρά της Αθήνας – αυτήν που αξίζει να βλέπουν οι επισκέπτες της.

«Βρισκόμαστε στην οδό Τριπόδων, που συνέδεε το θέατρο του ∆ιονύσου με την Αρχαία Αγορά. Στο θέατρο του ∆ιονύσου οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν διαγωνισμούς θεατρικών παραστάσεων. Ο εκάστοτε νικητής, αυτός που παραλάμβανε τον χάλκινο τρίποδα -το Οσκαρ της εποχής, σαν να λέμε!- δεν ήταν οι υποκριτές ή ο ποιητής, αλλά ο χορηγός αυτός που χρηματοδοτούσε την παράσταση και ο οποίος φρόντιζε να τοποθετήσει το βραβείο του στην κορυφή ενός μνημείου για να “διαφημίσει” τη νίκη του. Κατά μήκος και εκατέρωθεν της οδού Τριπόδων υπήρχαν δεκάδες τέτοια χορηγικά μνημεία. Με λίγη φαντασία θα μπορούσαμε να πούμε ότι η οδός Τριπόδων είναι το Walk of Fame της αρχαίας Αθήνας»!

Το μολύβι μου έχει πάρει «φωτιά». ∆εν είναι ότι δεν τα έχω ξανακούσει όλα αυτά. Μου αρέσει όμως πολύ τούτη η μοντέρνα εξιστόρηση και συγχρόνως απολαμβάνω την ευκαιρία να παραστήσω -έστω για λίγες ώρες- την τουρίστρια στην ανοιξιάτικη Αθήνα. Ο δεόντως διαφωτιστικός Σωτήρης Καρκανιάς είναι ένας από τους ξεναγούς της Discover Greek Culture, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή…

Ας γυρίσουμε κάμποσα χρόνια πίσω, όταν δύο γυναίκες του πολιτισμού, αναφορικά τόσο με τις σπουδές τους όσο και με τον πρότερο επαγγελματικό τους βίο, η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα και η Σοφία Αντωνιάδου, αποφάσισαν να δέσουν την πολύχρονη φιλία τους με μια κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω σε μια ιδέα που έπεφτε συχνά στο τραπέζι -θεωρητικά τουλάχιστον- και που πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν να της δώσουν σάρκα και οστά: «Να σχεδιάσουν περιηγήσεις που θα προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό αναδεικνύοντας την ιστορία, την αρχαιολογία, την τέχνη και τη γαστρονομία. ό,τι δηλαδή διαφοροποιεί την Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσμο», όπως λένε.

Αυτό το διαπιστώνουμε γρήγορα όταν, πριν περπατήσουμε στην Τριπόδων στην Πλάκα, ο Σωτήρης μάς παρακινεί να περάσουμε το κατώφλι ενός από τα παλαιότερα wine stores της περιοχής για οινογνωσία συνοδεία νόστιμων ελληνικών τυριών. «Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τις καλύτερες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα», μας πληροφορεί η έμπειρη σομελιέ Σοφία και πράγματι κάνουμε παρέα ένα μίνι ταξίδι από τη Φλώρινα και τη Νάουσα μέχρι τη Μαντίνεια και τη Σαντορίνη. ∆οκιμάζουμε κρασιά, τυριά, τραγανά παξιμαδάκια, χαλαρώνουμε, συζητάμε. Ωραία περνούν όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα τουρ, σκέφτομαι καθώς αποχαιρετάμε τη Σοφία για να συνεχίσουμε.

Η βόλτα μας με την Discover Greek Culture δεν είναι αυτή που κάνει παραδοσιακά. Η δική μας έχει λίγο απ’ όλα: ορισμένα από τα highlights, δηλαδή, των δεκατριών διαφορετικών περιηγήσεων που προτείνουν μέχρι στιγμής σε Αθήνα και ∆ελφούς (μισής ή ολόκληρης μέρας συν κάποια ολιγοήμερα προγράμματα), ενώ σύντομα σκοπεύουν να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους σε Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη κ.α. – έως ότου καταφέρουν να καλύψουν ολόκληρη τη χώρα.

Επόμενη δική μας στάση, λοιπόν, το ατελιέ τριών σύγχρονων καλλιτεχνών σε έναν μικρό δρόμο του ιστορικού κέντρου. Πρόκειται για την έδρα του Ντάνιελ, του Πάρη και του Φιλίππου, στην οποία δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βρεθεί κανείς Αθηναίος ή επισκέπτης της πόλης χωρίς να γνωρίζει προσωπικά τους ίδιους!

Αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία της Αλεξάνδρας και της Σοφίας, η οποία επιβεβαιώθηκε μάλιστα με τη διάκριση της Discover Greek Culture στα Tourism Awards 2015 (ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Πολιτιστικός τουρισμός»), μόλις εννέα μήνες μετά την επίσημη λειτουργία της εταιρείας. ∆ιότι κατάφεραν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους (οι δυο τους δουλεύουν συστηματικά από το 2012 πάνω στην υλοποίηση της ιδέας) και κάτι παραπάνω: ήρθαν σε επαφή με μια σειρά από ιδρύματα και οργανισμούς και εξασφάλισαν ιδιωτικές ξεναγήσεις και αποκλειστικές επισκέψεις, όπως για παράδειγμα την πρόσβαση στο υπόγειο του Μουσείου Μπενάκη, όπου υπάρχουν κειμήλια που δεν εκτίθενται.

Από τις καλύτερες εμπειρίες που προσφέρουν, άλλωστε, είναι αυτή που είχαμε κι εμείς στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος (μία από τις πρώτες κατοικίες του Οθωνα και της Αμαλίας – άγνωστο στους περισσοτέρους): να γευματίσουμε σαν Αθηναίοι αριστοκράτες σε αυθεντικές πορσελάνες του 19ου αιώνα σε μια αίθουσα που ανοίγει μόνο για την Discover Greek Culture.

Εκεί συναντήσαμε την Αλεξάνδρα και τη Σοφία κι εκεί είδαμε στην πράξη τι έχουν ξεκινήσει να κάνουν και τι έχουν πετύχει ήδη: να δημιουργήσουν ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, «αποκλειστικό, ενδιαφέρον και ουσιαστικό ταυτόχρονα». Πώς κατάφεραν να πείσουν μουσεία, ιδρύματα, οργανισμούς και πρωτίστως τους ανθρώπους τους να τις εμπιστευτούν; «∆εν ήταν καθόλου εύκολο να ανοίξουν τις κλειστές πόρτες τους», λένε οι δυο τους σήμερα, ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα. «Το ότι το έκαναν σημαίνει ότι πιστεύουν στην προσπάθειά μας…» ≠

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή