Σταϊκούρας: Σε «ασφυξία» η οικονομία από τη στάση πληρωμών του Δημοσίου

Σταϊκούρας: Σε «ασφυξία» η οικονομία από τη στάση πληρωμών του Δημοσίου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εσωτερική στάση πληρωμών, ύψους 2 δισ. ευρώ, κάνει λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, με αφορμή τις 100 ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται και συγκεκριμένα η στάση πληρωμών προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, απόκλιση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ από τους στόχους, ενώ οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν πρωτογενή ελλείμματα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλευτή της Ν.Δ.:

1. Η οικονομία παρουσιάζει – τους πρώτους μήνες του 2015 – σημάδια επιβράδυνσης, μετά την ανάκαμψή της το 2014. Οι διεθνείς και εγχώριοι θεσμοί και οργανισμοί αναθεωρούν, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 2015. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν για οικονομική ανάπτυξη 2,9% το 2015 (προβλέψεις Νοεμβρίου 2014), αναθεωρήθηκαν στο 2,5% (προβλέψεις Φεβρουαρίου 2015) και σήμερα, 3 μήνες αργότερα, αυτές διαμορφώθηκαν στο 0,5%. Υπάρχουν μάλιστα και προβλέψεις άλλων οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα κινδυνεύει να «βουτήξει», και πάλι, στην ύφεση το 2015.

Ενώ και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία, οι οποίες ήταν σταθερές από τον Νοέμβριο του 2014 ώς τον Φεβρουάριο του 2015, αναθεωρήθηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, προς το δυσμενέστερο.

2. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «πέσει» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, μειώνεται ραγδαία το τελευταίο τρίμηνο, ενώ διευρύνεται και η απόστασή του από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

3. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τους τελευταίους μήνες, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, αυξάνεται. Η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, στις 8 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 2,97%, όταν η αντίστοιχη, στις 7 Ιανουαρίου 2015, είχε γίνει με επιτόκιο 2,30%.

4. Το κόστος δανεισμού των τραπεζών διογκώνεται. Η αβεβαιότητα οδηγεί στην ανάγκη δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης ρευστότητας ELA, με υψηλότερο κόστος. Ενδεικτικά, ο ELA διαμορφώθηκε στα 69 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2015, από 0 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Οι μακρόσυρτες συζητήσεις, που αναμφίβολα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και σκληρές, με τους εταίρους και δανειστές, στο θολό περιβάλλον, έχουν κόστος για την οικονομία, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, ενώ εύχεται η κυβέρνηση, με την τελική συμφωνία, να πετύχει οφέλη για τη χώρα τα οποία θα υπερβούν το κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή