Εισαγγελική έρευνα για τις διπλές επικουρικές

Εισαγγελική έρευνα για τις διπλές επικουρικές

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη τρύπα» 8 εκατ. ευρώ δημιούργησε στο ΙΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), μέσω της χορήγησης παράνομα διπλών συντάξεων για το διάστημα από το 2007 έως το 2013. Ηδη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για το συγκεκριμένο Ταμείο. Η επιβάρυνση που προκλήθηκε εκτιμάται σε 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 ήδη επιστράφηκαν.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή, έχουν εντοπιστεί 336 περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ οι οποίοι λάμβαναν παρανόμως δύο συντάξεις, ενώ έχουν βρεθεί και οι υπάλληλοι που υπέγραψαν τις συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έπρεπε να λαμβάνουν το προσυνταξιοδοτικό τους βοήθημα μέχρι να βγει η σύνταξή τους από το ΙΚΑ. Ομως εκείνοι συνέχιζαν να το εισπράττουν παράλληλα με την καταβολή και της σύνταξης του ΙΚΑ, έως ότου εντοπιστούν. Από αυτή την παράτυπη καταβολή συντάξεων, μόνο στο ΕΤΕΑ το άνοιγμα ανέρχεται στο 1,45 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισέπραξαν οι ωφελούμενοι κυμαίνονται από 163.000 έως και 221.000 ευρώ.

Η έκθεση έχει εντοπίσει περιπτώσεις στη Λαμία και στον Βόλο, που εκμεταλλευόμενοι τη μεταφορά των αρχείων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑ και τη γενικότερη γραφειοκρατία, κατάφεραν να λαμβάνουν διπλές συντάξεις επί μία εξαετία. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις ασφαλισμένων που εντόπισαν οι ίδιοι το πρόβλημα και με επιστολή τους προς το ΕΤΕΑ ζήτησαν να γίνει συμψηφισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες από όπου κι αν προέρχονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή