Σχέδιο-πρόταση ετοιμάζουν οι θεσμοί

Σχέδιο-πρόταση ετοιμάζουν οι θεσμοί

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα και τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group να προχωρούν αργά και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό, είναι πλέον σαφές ότι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου θα καταλήξει χωρίς συμφωνία. Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυφωνία που κυριαρχεί στην ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει τους θεσμούς να ετοιμάζουν οι ίδιοι ένα σχέδιο – πρόταση που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα αν οι διαπραγματεύσεις δεν επιταχυνθούν. Τα σχόλια του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκάλεσαν μάλλον έκπληξη στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι η κατάσταση περιγράφεται πολύ πιο υπερβολική στην Αθήνα απ’ ό,τι είναι πραγματικά, ενώ θεωρούν ότι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου είναι τακτική διαπραγμάτευσης με στόχο το εσωτερικό κοινό.

Ακόμη, πάντως, και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι στις 11 Μαΐου δεν θα υπάρχει συμφωνία, αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις «που θα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θα είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας», όπως είπε αμέσως μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Αυτή ίσως είναι και η πρώτη φορά που η ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά έχουν ίδια εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς πριν από λίγες ημέρες η ελληνική πλευρά δήλωνε με ιδιαίτερη αισιοδοξία και προς έκπληξη των Ευρωπαίων ότι στόχος ήταν να υπάρξει κάποια συμφωνία την περασμένη Δευτέρα σε έκτακτο Eurogroup.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, που δήλωσε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, αλλά εξέφρασε βεβαιότητα ότι αυτή θα κλείσει πριν η χώρα χρεοκοπήσει. Ο Μάιος «είναι ένας καλός μήνας για συμφωνία», είπε.

Συνάντηση Βαρουφάκη – Μοσκοβισί

Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μοσκοβισί, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, έγινε ύστερα από αίτημα του Ελληνα υπουργού και ήταν μέρος των συναντήσεών του με Ευρωπαίους ομολόγους του σε Παρίσι, Ρώμη και Βρυξέλλες.

Δείτε τις δηλώσεις Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση:

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group και στην τρέχουσα αξιολόγηση, καθώς προτεραιότητα είναι να κλείσει πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη μετά Ιούνιο εποχή. Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών οι πληροφορίες ήταν ότι οι δύο πλευρές διαπίστωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τη μετά τον Ιούνιο εποχή, στόχος της Αθήνας είναι μια συμφωνία για τα θέματα της ανάπτυξης, του χρέους και της κάλυψης των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει εντός του μηνός μια αναπτυξιακή πλατφόρμα, ως βασικό άξονα της νέας συμφωνίας.

Διαπραγματεύσεων συνέχεια

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίστηκαν και χθες, χωρίς να γίνουν γνωστές ιδιαίτερες λεπτομέρειες σχετικά την πρόοδό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προβαίνει σε υποχωρήσεις στη λίστα που ήδη είχε καταρτίσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δείξει σημάδια συμβιβασμού σε αρκετά θέματα (π.χ. στο θέμα του ΦΠΑ), αλλά όχι στα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν δήλωσε –μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γ. Βαρουφάκη χθες το πρωί στο Παρίσι– αισιόδοξος ότι «έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό, που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ αναγνώρισε και αυτός ότι «η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αλλά όχι όλες τις απαραίτητες κινήσεις», ενώ η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε ανάλυσή της αναφέρει ότι αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοιχτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. «Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή