Ουραγός η Ελλάδα στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας στην Ε.Ε.

Ουραγός η Ελλάδα στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας στην Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 26η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) κατετάγη η Ελλάδα με βάση τον δείκτη των ψηφιακών ικανοτήτων της. Η χώρα βρίσκεται μπροστά μόνον από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες ακολουθούν στην 27η και 28η θέση αντίστοιχα. Πρόκειται για τη δεύτερη κατάρτιση του γνωστού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index, DESI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάση του οποίου αξιολογεί την πορεία των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο «ψηφιακό γίγνεσθαι» της περιοχής.

Φέτος, η Κομισιόν έδωσε στην Ελλάδα τιμή δείκτη DESI 0,36, η οποία είναι υψηλότερη από πέρυσι (0,31), αλλά απέχει πολύ από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,47). «Η Ελλάδα υστερεί στην πλευρά της ζήτησης, διαθέτοντας χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και εμπιστοσύνης», διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έχει βρει ότι οι Ελληνες χρήστες εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στην αξιοποίηση εφαρμογών, όπως η ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking), η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) κ.ά. Επίσης, η χώρα εμφανίζει χαμηλούς δείκτες στην αφομοίωση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, ενώ στερείται δικτύων νέας γενιάς.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, μόνον το 2,6% των συνδέσεων της χώρας πρόσφερε το 2014 ταχύτητες υψηλότερες των 30 Mbps, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 22%. Επίσης, οι χρήστες κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα πέρυσι αντιστοιχούσαν στο 39% του πληθυσμού, έναντι 67% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας και στον παράγοντα κόστος υπηρεσίας. «Ενας από τους λόγους του χαμηλού βαθμού αφομοίωσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών ενδέχεται να είναι το υψηλό κόστος, δεδομένου ότι το κόστος της μεμονωμένης σταθερής ευρυζωνικής συνδρομής στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,8% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος (1,3% στην Ε.Ε.)», αναφέρει η Κομισιόν στο θέμα αυτό.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι το κόστος υπηρεσίας στη χώρα μας αυξάνεται, αφού, σύμφωνα με την αξιολόγηση, το 2013 το συγκεκριμένο κόστος είχε υπολογιστεί στο 1,7% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος. Για τν λόγο αυτό, η χώρα μας στον συγκεκριμένο δείκτη υποχώρησε στην 20ή θέση, από 17η «πιο φθηνή χώρα» που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι οι τιμές κόστους είναι προσαρμοσμένες στην αγοραστική δύναμη κάθε χώρας και όχι σε ονομαστικές τιμές.

Ο DESI είναι ένας σύνθετος δείκτης που καταρτίστηκε από την Κομισιόν για να αξιολογείτα κράτη-μέλη στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που γίνεται η συγκεκριμένη αξιολόγηση και βασίζεται σε επιμέρους στατιστικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Πρώτη χώρα στην Ε.Ε. με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη είναι η Δανία (0,68) και ακολουθεί η Σουηδία (0,66). Το μόνο παρήγορο για εμάς είναι ότι και η Ιταλία κατετάγη στην 25η θέση, μια θέση μπροστά από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή