Επικίνδυνη ανάφλεξη στο Κουμάνοβο

Επικίνδυνη ανάφλεξη στο Κουμάνοβο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. «Την πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα των Βαλκανίων» υποστηρίζει ότι διέλυσε η κυβέρνηση των Σκοπίων, δύο ημέρες μετά τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 αλβανόφωνων «τρομοκρατών», υπηκόων της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου και οκτώ αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν μεγάλο αριθμό ενόπλων, τους οποίους οδήγησαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Το Σάββατο, λίγη ώρα μετά την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης στις συνοικίες αλβανοφώνων του Κουμάνοβο, η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε λόγο για διείσδυση από «γειτονική χώρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ένοπλοι προέρχονταν από το Κόσοβο.

Το σκηνικό απόλυτης καταστροφής στην οδό Πέρο Ιλιέφσκι του Κουμάνοβο -τόπος σκληρών μαχών και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αλβανοφώνων το 2001- καταμαρτυρούσε χθες το εύρος της αστυνομικής επιχείρησης, που διήρκεσε από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Εντύπωση προκάλεσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η απουσία αναφορών από μέρους της κυβέρνησης για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, παρά τη χρήση τεθωρακισμένων από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τη φαινομενικά ανεξέλεγκτη χρήση πολεμικών όπλων. «Δεν κατάλαβα τι σκοπό είχε η επιχείρηση.

Το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς και πρέπει τώρα να κατεδαφισθεί» έλεγε χθες ο Ραμαντάν Μπάφτιου, κάτοικος της συνοικίας, που πέρασε δώδεκα ώρες με την οικογένειά του στο υπόγειο του σπιτιού τους, ενώ οι μάχες μαίνονταν τριγύρω. Ο Μπάφτιου και οι δικοί του εκμεταλλεύθηκαν προσωρινή διακοπή της ανταλλαγής πυρών για να διαφύγουν προς ασφαλέστερη ζώνη του Κουμάνοβο.

Ο Μπάφτιου και οι γείτονές του υποστηρίζουν ότι δεν είδαν κανέναν ένοπλο στη συνοικία τους, ενώ πέρα από τους αστυνομικούς, κανένα άλλο θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Τεταμένο κλίμα

Το κλίμα στο Κουμάνοβο μεταξύ Αλβανών και σλαβόφωνων Σκοπιανών είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση να είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 17 Μαΐου, με κεντρικό αίτημα την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. κάλεσαν στο μεταξύ την κυβέρνηση των Σκοπίων να καταβάλει προσπάθειες, με στόχο τη διενέργεια «έρευνας με όρους διαφάνειας» γύρω από το περιστατικό.

Σύμφωνα με χθεσινές εκτιμήσεις του επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Σερβίας (VBA), μέρος των τρομοκρατών διέφυγε από τον αστυνομικό κλοιό, γεγονός που κατέστησε επιβεβλημένη την αύξηση της επαγρύπνησης των σερβικών δυνάμεων στην κοιλάδα του Πρέσεβο, που συνορεύει με την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή