Οι ξενοδόχοι ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για τη φορολογία

Οι ξενοδόχοι ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για τη φορολογία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από ξενοδοχειακούς και τουριστικούς φορείς της χώρας προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις του κλάδου. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητεί με επιστολή του την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, κάνοντας λόγο για ολέθριες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία στο ενδεχόμενο επιβολής των υπό συζήτηση επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα οποία επικαλείται στην επιστολή του το ΞΕΕ, τόσο μια ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις παρεχόμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά όσο και η συζητούμενη οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ υπονομεύουν ευθέως όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Ειδικότερα, το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι «καθώς η τιμή διάθεσης του τουριστικού προϊόντος είναι ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον, οποιαδήποτε αύξηση στην τελική τιμή του επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την ταξιδιωτική ζήτηση της χώρας μας». Επιπλέον, σημειώνει ότι «οι επαπειλούμενες περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, οδηγώντας ένα σημαντικό ποσοστό αυτών σε πλήρη οικονομική κατάρρευση».

Εξάλλου, το Επιμελητήριο ζητεί την άμεση αποκατάσταση του πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού, το οποίο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ασύδοτη γιγάντωση μιας παράλληλης «σκιώδους» οικονομίας παράνομων μισθώσεων. Κατά το ΞΕΕ, η «σκιώδης» αυτή οικονομία αποστερεί σε ετήσια βάση έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από την οικονομία και πόρους ύψους πλέον των 500 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Επίσης, το Επιμελητήριο προτείνει την άρση των πάσης φύσεων γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της φιλοξενίας και τον εξορθολογισμό των πολυάριθμων τελών που επιβαρύνουν τα καταλύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT