Στα σκαριά νέος γίγαντας στα σούπερ μάρκετ

Στα σκαριά νέος γίγαντας στα σούπερ μάρκετ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία, αξίας 23 δισ. ευρώ, ενδεχομένως να οδηγήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της βελγικής Delhaize (της μητρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος) και της ολλανδικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ahold.

Αν και αμφότερες έχουν έδρα στη Γηραιά Ηπειρο, σχεδόν 60% των πωλήσεών τους προέρχεται από τις ΗΠΑ και πρωτίστως από την ανατολική ακτή. Συνεπώς μία συγχώνευση των δύο ομίλων θα αναδείξει έναν από τους μεγαλύτερους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η ολλανδική Ahold έχει τις αλυσίδες Stop & Shop και Giant, καθώς και το διαδικτυακό παντοπωλείο Peapod, ενώ η βελγική Delhaize τα εμπορικά σήματα Food Lion και Hananford.

Ούτε η μία ούτε η άλλη επιχείρηση προέβησαν σε δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικών με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πιθανώς και να μην ευοδωθούν.

Συνεκτιμώντας το κλείσιμο των τιμών των μετοχών τους, ο νέος όμιλος θα αποτιμάται στα 22,91 δισ. ευρώ. Πάντως, αναλυτές του κλάδου του λιανεμπορίου τονίζουν πως πρόκειται για μία αμυντική κίνηση εκ μέρους των Delhaize και Ahold, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον σκληρού ανταγωνισμού στις ΗΠΑ κυρίως και δευτερευόντως στην Ευρώπη. Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal παρατηρεί ότι, αρχής γενομένης με το ξέσπασμα της κρίσης και τη συγκράτηση των δαπανών εκ μέρους των καταναλωτών, οι τελευταίοι στράφηκαν στις εκπτωτικές αλυσίδες. Εκτοτε, όμως, αν και η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε, οι καταναλωτές δεν επανέκαμψαν στα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι προτιμάνε να κάνουν τα ψώνια τους ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπτωτικές αλυσίδες Kroger και Costco Wholesale, καθώς και τα καταστήματα του «όλα ένα δολάριο» έχουν υφαρπάξει μερίδιο από τον κολοσσό της Wal-Mart.

Δεδομένου ότι οι Ahold και Delhaize βρίσκονται στο μεσοδιάστημα υπεράνω των εκπτωτικών αλυσίδων τύπου Costco και κάτω από κολοσσούς τύπου Wal-Mart, ο συνδυασμός τους θα ανακόψει την απειλή από τα σούπερ μάρκετ εκπτωτικών προσφορών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση κόστους και την ευρύτερη διασπορά καταστημάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή