Απελάθηκαν τα σκυλιά του Ντεπ

Απελάθηκαν τα σκυλιά του Ντεπ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν δρόμο της επιστροφής πήραν χθες ο Μπου και ο Πίστολ και ξεκίνησαν το ταξίδι προς το Χόλιγουντ. Ο λόγος, για τα δύο σκυλιά συντροφιάς του πασίγνωστου Αμερικανού ηθοποιού Τζόνι Ντεπ, δύο συμπαθέστατα μικροσκοπικά Γιόρκσαϊρ τεριέ. Το «αμάρτημά» τους ήταν ότι εισήλθαν στην Αυστραλία παρανόμως, παραβιάζοντας τους αυστηρότατους κανόνες που διέπουν την εισαγωγή ζώων στη χώρα, αδίκημα που λίγο έλειψε να πληρώσουν με τη ζωή τους.

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός βρίσκεται στην Αυστραλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Πειρατές της Καραϊβικής: oι νεκροί δεν λένε παραμύθια».

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες εισόδου ζώων στα εδάφη τους, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τις ζωονόσους. Ετσι, σκύλοι αλλά και γάτες που φτάνουν από τις ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν στην καραντίνα επί δέκα ημέρες προτού εισέλθουν στη χώρα. Ο Τζόνι Ντεπ, ωστόσο, δεν έλαβε υπ’ όψιν τους αυστραλιανούς νόμους και φτάνοντας τον περασμένο μήνα στο Μπρίσμπεϊν με ιδιωτικό τζετ, εισήλθε στη χώρα χωρίς να δηλώσει τους δύο… συνεπιβάτες του στο τελωνείο. «Υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αν θέλεις να φέρεις ζώα στη χώρα. Πρέπει να λάβεις τις άδειες, πρέπει να μπουν καραντίνα», εξηγεί ο υπουργός Γεωργίας Μπάρναμπι Τζόις προσθέτοντας ότι τα σκυλιά έγιναν αντιληπτά όταν ο Ντεπ τα πήγε σε κουρείο μικρών ζώων για να φρεσκάρει στο κούρεμά τους. Χωρίς περιστροφές ή ευγένεια ο Αυστραλός υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Είναι καιρός ο Μπου και ο Πίστολ να τσακιστούν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιδιοκτήτης τους να τα στείλει πίσω. Στην αντίθετη περίπτωση θα τους κάνουμε ευθανασία». Οταν ο υπουργός Γεωργίας ερωτήθηκε αν η σκληρή του στάση θα επηρεάσει τη γνώμη που έχει ο Τζόνι Ντεπ για το πρόσωπό του, ο Τζόις απάντησε: «Να σας πω την αλήθεια δεν πιστεύω ότι θα με καλέσει στην πρώτη προβολή της ταινίας του». Αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον επιτέθηκε λάβρος κατά του Τζόνι Ντεπ, λέγοντας ότι πιθανότατα να του επιβληθούν βαριά χρηματικά πρόστιμα, για παραβίαση της διαδικασίας καραντίνας, και τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που πιθανώς να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη βιοασφάλεια.

Το σοβαρό ζήτημα έλαβε και μια πιο ανάλαφρη πτυχή όταν ο κωδικός «war on terrier», δηλαδή «πόλεμος κατά των τεριέ» και ταυτόχρονα παραφθορά του «war on terror» (πόλεμος κατά της τρομοκρατίας) του προέδρου Μπους του νεότερου, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στο Twitter.

Κατά πάσα πιθανότητα ο Τζόνι Ντεπ θα κληθεί να καταβάλει υψηλό χρηματικό πρόστιμο για την παραβίαση της αυστραλιανής νομοθεσίας. Εντονότατη, όμως, ήταν και η κατακραυγή για τη στάση του Αυστραλού υπουργού Γεωργίας Μπάρναμπι Τζόις. Χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος βουλευτής Κλάιβ Πάλμερ δήλωσε ότι ο Τζόις έκανε την Αυστραλία περίγελω ολόκληρου του κόσμου εκτοξεύοντας απειλές για τη θανάτωση των μικρών ζώων τη στιγμή που θα μπορούσαν να τεθούν σε καραντίνα. «Οι απειλές του Τζόις ήταν απλώς χάσιμο χρόνου και στην πραγματικότητα απλώς έδωσαν στην Αυστραλία ένα πολύ άσχημο όνομα», κατέληξε ο Αυστραλός πολιτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT