«Αγώνας δρόμου» για συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων

«Αγώνας δρόμου» για συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός της εβδομάδας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση της χώρας, κυβέρνηση και δανειστές έχουν επιδοθεί σε ανταλλαγή στοιχείων και προτάσεων τις τελευταίες ημέρες και ώρες.

Το «καμπανάκι» που χτύπησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την Παρασκευή, με την καθυστερημένη καταβολή των μισθών ήταν ηχηρό και κατέστησε σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση, που καλείται να εντοπίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, η επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός της εβδομάδας είναι μονόδρομος και για τον λόγο αυτό τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα άρχισε να στέλνει τις προτάσεις της για τα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι άλλα από τα νέα μέτρα, το ασφαλιστικό και κυρίως τα εργασιακά.

Σήμερα, η κυβέρνηση περιμένει την πρώτη αντίδραση από τους δανειστές επί των προτάσεών της, με την ελπίδα πως θα υπάρχει ικανή σύγκλιση, ώστε τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει το Brussels Group στις Βρυξέλλες για να κλείσει μια πρώτη συμφωνία.

Η κυβέρνηση δείχνει, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, διάθεση για να βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται «ανοικτοί» σε υποχωρήσεις από την πλευρά τους. Μάλιστα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν στην «Κ» ότι την Παρασκευή φάνηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί οι συζητήσεις να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες σε κάποιο αποτέλεσμα.

Τα θέματα που οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για να επιτευχθεί το staff level agreement είναι:

1. Δημοσιονομικοί στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1 – 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, για το 2016 θα κυμανθεί στο 1,5 – 2% του ΑΕΠ και από το 2017 και μετά στην περιοχή του 3,5%.

2. Λήψη νέων μέτρων. Στους κόλπους της κυβέρνησης κινούνται στη λογική της αναδιανομής του εισοδήματος μέσω των νέων μέτρων. Ετσι, η ατζέντα που προτείνει περιλαμβάνει επαναφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στα περυσινά επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (αν και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν χαμηλό το όριο), αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες, αεροσκάφη και επιβολή της σε σκάφη αναψυχής, ενώ εξετάζεται και η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων που αφορά εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Πάντως, το «δυνατό όπλο» της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ. Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι θα καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις και θα υπάρχουν πλέον δύο συντελεστές. Ενας υψηλός (πέριξ του 18%-20%) κι ένας χαμηλός (8-9%). Ομως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παραμείνει ο ενδιάμεσος συντελεστής στο 13-13,5%, αλλά για μια πολύ μικρή γκάμα προϊόντων.

Πάντως, να σημειωθεί πως αν δεν επιλεγεί η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, τότε θα επιβληθεί τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία. Αν υπάρξει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, τότε δεν θα υπάρξουν άλλες επιβαρύνσεις.

Από την άλλη πλευρά, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι από τον ΕΝΦΙΑ φέτος θα εισπραχθούν λιγότερα έσοδα, καθώς θα προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

3. Ασφαλιστικό. Στο θέμα αυτό επιδιώκεται ο εξής συμβιβασμός: Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και οι δανειστές να δεχτούν να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Επίσης, η 13η σύνταξη θα δοθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

4. Εργασιακά. Πρόκειται για το ζήτημα στο οποίο καταγράφεται η σημαντικότερη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ οι θεσμοί επιμένουν για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Τον γόρδιο δεσμό θα μπορούσε να κόψει το Διεθνές Ινστιτούτο Εργασίας (ILO), αναλαμβάνοντας να οργανώσει τη συζήτηση για τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δίνοντας χρόνο στις δύο πλευρές και μεταθέτοντας το πρόβλημα για λίγο αργότερα.

5. Πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Αν και η αφετηρία των δύο πλευρών ήταν σημαντικά διαφορετική, φαίνεται πως θα επέλθει συμφωνία για πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 0,5% φέτος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και η Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή