Park life στο βόρειο Λονδίνο

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα στο Λονδίνο είναι να γλυκάνει ο καιρός και να βγει ο ήλιος. Απαξ και συμβεί αυτό, αλλάζει αμέσως η διάθεση ολόκληρης της πόλης. Επιστρέφει το χαμόγελο στα πρόσωπα των κατοίκων της, γίνεται πιο προσιτή στους επισκέπτες της και, σε κάθε περίπτωση, αλλάζουν τα στέκια της. Με άλλα λόγια, όλη η δραστηριότητα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, μεταφέρεται στα πάρκα του Λονδίνου – τα οποία, σημειωτέον, δεν είναι και λίγα.

Ενα τέτοιο ηλιόλουστο διήμερο απόλαυσε η πόλη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν συμπτωματικά βρεθήκαμε κι εμείς εκεί. Κινούμενοι δε στις γειτονιές του βόρειου Λονδίνου, δεν χάσαμε την ευκαιρία να επιδοθούμε σε συνεχές park hopping. Καιρού επιτρέποντος, άλλωστε, οι υπαίθριοι χώροι του Λονδίνου είναι από τα καλύτερα αξιοθέατά του!

ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ REGENT’S PARK

Βρέφη στα καροτσάκια και παιδιά με τα πατίνια τους, Λονδρέζοι με τα κατοικίδιά τους, οικογένειες που έχουν έρθει για πικνίκ, ερασιτέχνες φωτογράφοι, ζευγάρια και παρέες που χαλαρώνουν κάτω από τον απροσδόκητα ζεστό ήλιο. Σάββατο πρωί, άνοιξη, τα κοστούμια έχουν μπει στην ντουλάπα, τα αθλητικά ρούχα έχουν τον πρώτο ρόλο, άλλοι τρέχουν, ποδηλατούν, γυμνάζονται και άλλοι απλώς περπατούν στις όχθες του καναλιού (Regent’s Canal) που διατρέχει τις γειτονιές βόρεια του κέντρου. Κάπως έτσι φτάνουμε κι εμείς από το τουριστικό και πολύβουο Camden στο Regent’s Park, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα της πόλης (ιδρύθηκε το 1814), που καταλαμβάνει έκταση 1.600 στρεμμάτων περίπου (395 acres) και μοιράζεται μεταξύ των δήμων City of Westminster (κέντρο) και Camden (βόρεια).

Η βόλτα στο πάρκο ξεκινά πρώτα με ελαφριά ανάβαση στο Primrose Hill, για πανοραμική θέα στην πόλη από υψόμετρο 66,7 μ. Αν σκεφτείς πόσο επίπεδο είναι το Λονδίνο, αυτά τα 66,7 μέτρα είναι αρκετά για χάζι προς τα ψηλά κτίρια, παλιά και νέα, όπως το εμβληματικό Gherkin, ο σιδηροδρομικός σταθμός St. Pancras ή ο καθεδρικός του Αγίου Παύλου (St Paul’s Cathedral). Η δε συνέχεια εξαρτάται κάθε φορά από τη σύσταση της παρέας. Το κυρίως πάρκο στο οποίο εισερχόμαστε αμέσως μετά έχει κάτι για όλους. Εχει τους πανέμορφους Κήπους της Queen Mary με τα 12.000 τριαντάφυλλα από 400 διαφορετικές ποικιλίες(!), τους υπέροχα αποκατεστημένους William Andrews Nesfield’s Avenue Gardens, τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις του κεντρικού Λονδίνου, υπαίθριο θέατρο και ζωολογικό κήπο (London Zoo, £22.50 η είσοδος για ενηλίκους και £16.65 για τα παιδιά 3-15 ετών αν κλείσετε τα εισιτήριά σας στο Διαδίκτυο, www.zsl.org). Εχει επίσης αμέτρητες πάπιες, κύκνους και χήνες, αλεπούδες και σκιουράκια που περιφέρονται ενίοτε πολύ κοντά στους ανθρώπους, ενώ αποτελεί και το σπίτι 100 διαφορετικών ειδών άγριων πουλιών! Εχει επίσης και δυνατότητα για καφέ, ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία, γρασίδι και γήπεδα για μπάλα (τα Σάββατα με καλό καιρό μαζεύονται εδώ πολλοί Ελληνες και παίζουν ποδόσφαιρο) και 2-3 παιδικές χαρές. Διαβάστε τους χάρτες, ακολουθήστε τα σήματα και δεν πρόκειται να χαθείτε ποτέ.

Παντού υπάρχουν, άλλωστε, φύλακες και καθαριστές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ασφαλώς τις ώρες που ανοίγει και κλείνει το πάρκο ανάλογα με την εποχή, που τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια από όλους, διοίκηση και επισκέπτες.

Ενας μικρός παράδεισος στην καρδιά του Λονδίνου δηλαδή, μια βόλτα που μπορεί να ολοκληρωθεί μεσημέρι ή απόγευμα, εκτός πάρκου, στον πολύ γραφικό Regents Park Road, με τα ωραία καταστήματα για αγορές -θα βρείτε design shop, second hand shop, αλλά και deli φούρνο ή… γκουρμέ χασάπικο- όπως και για φαγητό, καφέ, ποτό και φυσικά γλυκό.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ CLISSOLD PARK

Εδώ τα πράγματα είναι πιο μικρά, πιο οικεία. Και αν έχεις έρθει περισσότερες από μία φορές, μπορεί να συναντήσεις και γνωστούς! Βρίσκεται στα όρια του δήμου του Hackney, στα βορειοανατολικά της πόλης, και έχει επίσης μακρά ιστορία καθώς πέρυσι γιόρτασε 125 χρόνια λειτουργίας. Και εδώ υπάρχουν όλα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Και γρασίδι, και δέντρα, και λουλούδια, και ζώα, και ποταμάκια, και παιδική χαρά (και παιδική πισίνα το καλοκαίρι), και χώρος για σκέιτ, και καφές, και γκαζόν για να πηγαίνεις με το σκυλί σου, αλλά και περιφραγμένος χώρος όπου απαγορεύονται τα κατοικίδια, για να κάνεις πικνίκ με την οικογένεια ή την παρέα σου. Οταν έχει ήλιο στην παιδική χαρά, που εξυπηρετεί την παρακείμενη πολύ ωραία γειτονιά που ακούει στο όνομα Stoke Newington (και στην οποία ζουν πολλά ζευγάρια με παιδιά), επικρατεί το αδιαχώρητο. Το ίδιο και στο γρασίδι, ενώ ανάλογα με την εποχή (άνοιξη – καλοκαίρι) μπορεί να φιλοξενείται εδώ από λούνα παρκ και παιδότοπος μέχρι κάποιο φεστιβάλ μουσικής κ.λπ. Τις Κυριακές με ήλιο το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινό καφέ και mafin ή carrot cake στο πάρκο, πριν εισέλθουμε (με τον τρίχρονο γιο μας) στην παιδική χαρά, όπου και μένουμε με τις ώρες!

Οι παιδικές χαρές είναι από τα μέρη όπου μπορείς να κατανοήσεις περισσότερο από οπουδήποτε αλλού την πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου. Εδώ, μεταξύ παιδιών που τρέχουν πάνω-κάτω και γονιών που προσπαθούν να τα προλάβουν, ομιλούνται όλες οι γλώσσες του κόσμου, πιστεύονται (ή δεν πιστεύονται) όλες οι θρησκείες, συναντιούνται όλοι. Μας ενώνουν το παιχνίδι, τα παιδικά χαμόγελα (και καμιά φορά κλάματα), βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι λαοί στα παιδιά τους, τι τρώνε και τι πίνουν. Ενα μεγάλο σχολείο για όλους. Για να εξοικειώνονται όλοι με το άλλο, το διαφορετικό. Κάτω από τον λονδρέζικο ηλιόλουστο ουρανό (ναι, υπάρχει και αυτός πού και πού)!

Μετά το παιχνίδι, αν τα μικρά έχουν αρχίσει να τρώνε κάνα γλυκάκι, η κυριακάτικη βόλτα έχει και παγωτό με κρέμα βανίλια και σοκολατένιο flake σε χωνάκι, ενώ, αν δεν έχει περάσει πολύ η ώρα και τα καταστήματα του Stoke Newington είναι ακόμα ανοιχτά, μπορεί να περιλαμβάνει και ελαφρύ γεύμα ή αργοπορημένο πρωινό, γκουρμέ σάντουιτς και burger σε ένα από τα ουκ ολίγα ωραία καφέ, εστιατόρια, deli κ.λπ. της γειτονιάς. Εξερευνήστε την, αξίζει τον κόπο!

ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Μπορεί οι Βρετανοί να μη φημίζονται για την κουζίνα τους, φημίζονται ωστόσο για το πλούσιο πρωινό τους, το οποίο θα απολαύσετε περισσότερο σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την τιμή του όσο πιο πολύ απομακρυνθείτε από το τουριστικό κέντρο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι και στα πιο τουριστικά μέρη της πόλης δεν υπάρχουν καλά κρυμμένοι θησαυροί ή εν προκειμένω σεφ με όρεξη να δημιουργήσουν ένα αξέχαστο πρόγευμα. Στο Camden, για παράδειγμα, απ’ όπου ξεκινήσαμε εμείς για να επισκεφτούμε το Regent’s Park, υπάρχει το καταπληκτικό ιταλικό καφέ-εστιατόριο Casa Tua (176 Royal College Street, T/+44 20 8127 0460, www.facebook.com/casatuainlondon), όπου σερβίρεται καθημερινά πλην Δευτέρας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, νοστιμότατο μπραντς. Δοκιμάστε Eggs Benedict (αυγά ποσέ με μπέικον σε αφράτο ψωμάκι συνοδεία Hollandaise sauce και λαχανικών εποχής) ή απλώς ολόφρεσκο κρουασάν βουτύρου με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και καφέ, και ξεκινήστε τη μέρα σας χορτάτοι και πανέτοιμοι για περπάτημα.

Αντίστοιχα, στο Stoke Newington, ένα από τα καλύτερα και πλέον οικονομικά «πρωινάδικα» είναι το τουρκικό Lydia Cafe (123 Stoke Newington Church Street, T/+44 20 7249 1386, www.lydiacafe.com) όπου θα έρθετε για ένα από τα καλύτερα english breakfast της πόλης και όχι μόνο. Το δε Clissold Park βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή