Σε απεργίες προχωρούν συνδικάτα σε Ολλανδία και Γερμανία

Σε απεργίες προχωρούν συνδικάτα σε Ολλανδία και Γερμανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να βρεθεί εντός των ημερών η Ολλανδία, δεύτερη μετά τη Γερμανία χώρα από τις ευημερούσες οικονομίες του ευρωπαϊκού Βορρά που θα πληγεί από μαζικές απεργίες. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων ετοιμάζονται για νέα μεγάλη απεργία. Eίχαν προηγηθεί στις αρχές του μήνα 6ήμερες κινητοποιήσεις, που υπολογίζεται ότι κόστισαν περίπου 750 εκατ. ευρώ. Ετοιμάζονται, άλλωστε, για απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι σε γερμανικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς με αιτήματα για αυξήσεις μισθών 10%.

Σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, περιήλθαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα και στην κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επειτα από χρόνια στασιμότητας η οικονομία της Ολλανδίας ανακάμπτει, με αποτέλεσμα μια σειρά διεκδικήσεων για αυξήσεις μισθών από πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που είδαν τους μισθούς τους να καθηλώνονται στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας. Στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις αναφέρθηκε η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Ολλανδίας, η FNV, επικαλούμενη την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα των εργαζομένων για τα επίπεδα των μισθών. Πρόκειται για τη συνομοσπονδία που συσπειρώνει τα συνδικάτα περίπου 700.000 εργαζομένων, από τους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς μέχρι τους εργαζομένους στον τομέα του μετάλλου αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Τα εργατικά συνδικάτα κατηγορούν τους εργοδότες ότι «προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλο και πιο σκληρούς όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όταν εδώ και χρόνια ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του».

Σήμερα αναμένεται να αρχίσει το κύμα των απεργιών με πρώτους τους τραυματιοφορείς να προχωρούν σε πορείες διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της FNV, το απεργιακό κύμα θα διευρυνθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την προσχώρηση πολλών επαγγελματικών τομέων. Ενδεικτικός του κλίματος δυσαρέσκειας που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των εργαζομένων στην Ολλανδία ήταν φέτος ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, που επιδίωξε η FNV, καθώς στην Ολλανδία δεν υπάρχει αντίστοιχη παράδοση. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου συγκεντρώθηκαν υπογραφές κατά της λιτότητας, ενώ εκατοντάδες αστυνομικά αυτοκίνητα κορνάριζαν υποδηλώνοντας τη στήριξή τους στα αιτήματα των συνδικάτων για καλύτερες συλλογικές συμβάσεις. Υπήρξαν, άλλωστε, κινητοποιήσεις από φοιτητικές οργανώσεις στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή