Αναρρωτικές άδειες μετ’ αποδοχών διεκδικούν 40 εκατ. Αμερικανοί

Αναρρωτικές άδειες μετ’ αποδοχών διεκδικούν 40 εκατ. Αμερικανοί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζομένους η απουσία από τη δουλειά τους, λόγω ασθενείας, αποτελεί πολυτέλεια, την οποία μάλιστα πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ο λόγος είναι ότι αν δεν πάνε στη δουλειά, απλούστατα δεν θα πληρωθούν, αφού δεν δικαιούνται άδεια ασθενείας. Το ζήτημα της πληρωμένης άδειας ασθενείας τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους αρχίζει να αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα για κυβερνήσεις και για επιχειρήσεις έπειτα από αυτό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Για τη Σάνον Χέντερσον ένα κρυολόγημα ή μια ίωση πιθανότατα θα σήμαινε ότι ορισμένες ημέρες δεν θα υπάρχει φαγητό στο σπίτι. «Φοβάμαι πολύ μήπως αρρωστήσω» λέει στο Associated Press η 29χρονη κ. Χέντερσον η οποία εργάζεται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης στο πολυκατάστημα Wal-Mart. Πολλές από τις οργανώσεις υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων που τους τελευταίους μήνες ανέδειξαν το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, αρχίζουν τώρα να προωθούν το θέμα της πληρωμένης άδειας ασθενείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα ζητεί πλέον την ψήφιση νόμου για την πληρωμή των εργαζομένων όταν ασθενούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την αρχή έκανε η πόλη του Σαν Φρανσίσκο το 2007 όταν και άρχισε να επιβάλει στις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους εργαζομένους όταν ασθενούν. Το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο έχουν ακολουθήσει έκτοτε άλλες 20 πόλεις και τρεις Πολιτείες, το Κονέκτικατ, η Μασαχουσέτη και η Καλιφόρνια. Τώρα ανάλογους νόμους προσπαθούν να ψηφίσουν η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και του Μέριλαντ. Αλλά και επιχειρήσεις αρχίζουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους όταν αρρωσταίνουν, με πρόσφατα παραδείγματα τα McDonalds και τη Wal-Mart. Το θέμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους εξαιτίας της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας το 61% των εργαζομένων στη χώρα πήρε πέρυσι τουλάχιστον μια ημέρα πληρωμένη άδεια ασθενείας. Ωστόσο, μόλις το 20% των εργαζομένων με μισθό που ανέρχεται κάτω από το 10% του μέσου όρου δικαιούται πληρωμένη άδεια εργασίας. Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και μεταξύ εργαζομένων με πλήρη και με μερική απασχόληση. Από όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση πληρωμένη άδεια ασθενείας παίρνει το 47%. Το ποσοστό συρρικνώνεται μόλις στο 24% για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Ολο και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να αρχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους όταν αρρωσταίνουν. «Πολλοί εργοδότες υιοθετούν εθελοντικά προγράμματα πληρωμένης άδειας ασθενείας» και δεν περιμένουν την ψήφιση των σχετικών νόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή