Παρέμβαση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων που εμπόδιζαν την συνέχιση της πορείας εργαζόμενων στην Υγεία και άλλων φορέων του Δημοσίου προς το Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, στο σημείο μπροστά από τα «λουλουδάδικα» όπου συνήθως η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί φράγμα για διαδηλωτές, η πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας ανακόπηκε από την παρέμβαση των αστυνομικών.
Ακολούθησαν μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνο το σημείο παρενέβη η κ. Κωνσταντοπούλου που ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ και άλλων μονάδων της ΕΛΑΣ για το κλείσιμο του δρόμου και την παρεμπόδιση της πορείας.
«Από ποιον έχετε εντολή;», ρώτησε και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την πρόσβαση στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τρίκαλα ενημερώθηκε για το συμβάν, ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ωστόσο, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, εντάσσονται στο γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων τελούσαν υπό το συντονισμό, τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων. Η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, εγγυάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και παράλληλα προστατεύει το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τάξη και ασφάλεια».
Ανακοινώσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ
Για το θέμα εξέδωσαν ανακοινώσεις η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, στις οποίες επισημαίνουν πως η Πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνει στο έργο της Αστυνομίας υπερκερνώντας τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό της ρόλο.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, κάνει λόγο για «παρεμβάσεις» της κ. Κωνσταντοπούλου στο έργο της Αστυνομίας και αναφέρει: «Αφού "τακτοποίησε" τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιτρέποντας δια της ανοχής της την εισβολή και παρουσία εντός αυτού σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, σήμερα επεκτείνει την καθ' ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα».
Η ΝΔ, κάνει λόγο για «πρωτοφανή δημόσια λεκτική επίθεση», στον επικεφαλής των μέτρων τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, που «δεν συνάδει ούτε με το θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής, ούτε με τη διάκριση των εξουσιών, την οποία η ίδια, ως νομικός, άριστα γνωρίζει».
«Η σημερινή αυταναγόρευσή της σε αστυνομικό όργανο, υποκαθιστώντας τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και το επιχειρησιακό της τμήμα, δίνοντας μάλιστα οδηγίες και εντολές καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, δεν τιμά ούτε την Κυβέρνηση, ούτε το θεσμό που η ίδια έχει κληθεί να υπηρετήσει με την ψήφο των Βουλευτών. Το μόνο που της ευχόμαστε είναι και "εις ανώτερα…"», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το Ποτάμι συμπονά τον πρωθυπουργό»
«Στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου το Ποτάμι συμπονά τον πρωθυπουργό. Την επιπόλαια απόφαση να την προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής την πληρώνει κάθε μέρα πολύ ακριβά», αναφέρει το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, που την τιτλοφορεί: «Ζωή εκτός ορίων». Προσθέτει, πως η κ. Κωνσταντοπούλου, «όπως η ίδια έχει πει δεν είναι απλώς η Πρόεδρος της Βουλής, είναι ο τρίτος πολιτειακός παράγων και ως τέτοια θα έχει λόγο παντού ακόμη και για τη διάταξη των δυνάμεων της Αστυνομίας στα πεζοδρόμια και τους δρόμους». «Σε λίγο και στην… αγροφυλακή», καταλήγει το Ποτάμι.
ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα θεσμικά προβλήματα»
«Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, δια του Φρουράρχου, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την αστυνόμευση εντός του κτιρίου της Βουλής. Για την αστυνόμευση εκτός του περιβόλου του κτιρίου της Βουλής την αρμοδιότητα και την ευθύνη τη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αστυνομική αρχή και σε πολλές περιπτώσεις – όπως όταν υπάρχει συγκέντρωση ή διαδήλωση ως μορφή άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι- ο εισαγγελέας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνει, δε, πως η κα Κωνσταντοπούλου «είναι προφανές ότι γυρίζει "με το ζωνάρι λυμένο" αναζητώντας ευκαιρίες διαφοροποίησης από μια κυβέρνηση στην ορκωμοσία της οποίας παρέστη ως παρακολούθημα της και η οποία – δια του κ. Τσίπρα – την επέλεξε ως Πρόεδρο της Βουλής» και προσθέτει πως «η χώρα έχει πολλά προβλήματα λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα θεσμικά προβλήματα. Ούτε καν για πρόσθετο θέαμα καθώς η κυβέρνηση παράγει ήδη περισσότερο από αυτό που μπορεί να καταναλώσει η κοινή γνώμη».