ΗΠΑ: «Λόγο» στην συμφωνία με το Ιράν έχει πια το Κογκρέσο

ΗΠΑ: «Λόγο» στην συμφωνία με το Ιράν έχει πια το Κογκρέσο

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε νόμο, με τον οποίο δίνει στο Κογκρέσο τη δύναμη να επανεξετάσει και ενδεχομένως να απορρίψει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με το Associated Press, η κίνηση αυτή αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το μέτρο την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο.

Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία επιδιώκουν μια συμφωνία με την Τεχεράνη μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Ενώ το Ισραήλ ανησυχεί πως το Ιράν απλώς υπονομεύει προσωρινά τις φιλοδοξίες του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα μέχρις ότου αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις.

Με το νομοθέτημα αποκλείεται η διαγραφή των κυρώσεων από το Κογκρέσο για τουλάχιστον 30 μέρες, ενώ δίνει την ευκαιρία στους νομοθέτες να εξετάσουν την όποια τελική συμφωνία. Επειτα το Κογκρέσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, μπορεί να περάσει ένα ψήφισμα με το οποίο θα απορρίπτει τη συμφωνία.

Ωστόσο, είναι πιθανό ο Ομπάμα να ασκήσει βέτο εναντίον οποιουδήποτε νομοθετήματος εγκριθεί από το Κογκρέσο με στόχο την υπονόμευση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή