Ελλειμμα 2,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α΄ τρίμηνο

Ελλειμμα 2,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α΄ τρίμηνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση, κατά 89%, κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, αποτυπώνοντας την επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ φέτος στο πρώτο τρίμηνο από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την επιδείνωση του ισοζυγίου εισοδημάτων, στα οποία καταγράφηκε σημαντική αύξηση των τόκων (20,1%), καθώς και από τη σημαντική μείωση των εισροών από την Ε.Ε. (62,6%). Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους:

1. Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στα 4,1 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5% ή περίπου 400 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές που ανήλθαν στα 9,2 δισ. ευρώ από 9,9 δισ. ευρώ πέρυσι, οδηγώντας συνολικά σε μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

2. Τα  έσοδα  από  τον  τουρισμό αυξήθηκαν ελαφρώς στα 532,6 εκατ. ευρώ  έναντι 471,5 εκατ. ευρώ, ενώ από τη ναυτιλία παρέμειναν σταθερά στα 3,1 δισ. ευρώ.

3. Οι πληρωμές για τόκους έφθασαν φέτος στο πρώτο τρίμηνο στα 1,8 δισ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία.

4. Αισθητά χαμηλότερες ήταν και οι εισπράξεις της χώρας από την Ε.Ε., επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το συνολικό ισοζύγιο. Φέτος διαμορφώθηκαν στα 568,4 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

5. Σε ό,τι αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε αποεπένδυση της τάξης των 63,6 εκατ. ευρώ, όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είχαν γίνει επενδύσεις ύψους 336,2 εκατ. ευρώ.

Μόνο τον Μάρτιο του 2015 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 404,1 εκατ. ευρώ από 88,4 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή