Οι πρωταγωνιστές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FAO SCHWARZ

Λουκέτο στο παιχνιδάδικο μετά 145 χρόνια

Ενα ιστορικό κατάστημα παιχνιδιών με ιστορία 145 ετών κλείνει στη Νέα Υόρκη λόγω των υψηλών ενοικίων. Πρόκειται για το FAO Schwarz, το οποίο μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών στην πόλη. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Toys «R» Us ανακοίνωσε μέσω του επικεφαλής της, Αντόνιο Ουρσελάι, ότι θα εξακολουθήσει να διακινεί τα παιχνίδια με το σήμα FAO Schwarz μέσα από τα δικά της καταστήματα. Το πρώτο FAO Schwarz άνοιξε το 1870 στη Νέα Υόρκη και κάποτε διατηρούσε σαράντα καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ. «Είμαστε πάντα δεμένοι με την κληρονομιά και το εμπορικό σήμα της FAO Schwarz και λυπούμαστε που κλείνει», ανέφερε ο κ. Ουρσελάι. «Φροντίζουμε για τη μετακίνηση των 200 εργαζομένων του, ενώ με μεγάλη χαρά αναζητούμε τη νέα τοποθεσία του εμβληματικού FAO Schwarz, το οποίο θα μαγέψει πολλές ακόμη γενιές παιδιών». Το κατάστημα της 5ης λεωφόρου, στο ισόγειο του κτιρίου της General Motor, άνοιξε πριν από τριάντα χρόνια. Ωστόσο έγινε διάσημο με την ταινία «Μπιγκ», του 1988, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και Ρόμπερτ Λότζια, οι οποίοι χορεύουν επάνω στα πλήκτρα ενός τεράστιου παιχνιδιού-πιάνου στο FAO Schwarz. Στη συνέχεια, το κατάστημα το χρησιμοποίησε ως δέλεαρ για τα παιδιά που το επισκέπτονταν.

REUTERS

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΤΑΝΙΝ

«Η Ρωσία άντεξε στις κυρώσεις των ξένων»

Με νηφαλιότητα και αισιοδοξία μίλησε στην τηλεόραση του Βloomberg ο Ρώσος μεγιστάνας Βλαντιμίρ Ποτάνιν, επικεφαλής του μεγαλύτερου εξορυκτικού ομίλου της χώρας του, GMK Norilsk Nickel. Aναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας του, παρατήρησε ότι «τώρα πλέον η κατάσταση φαίνεται πολιτικά πιο σταθερή ή και προβλέψιμη, κάνοντας λόγο για γεωπολιτικές εντάσεις». Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, αφότου προσάρτησε την Κριμαία στα εδάφη της. Το ρούβλι κατρακύλησε προς το δολάριο και το ευρώ, χάνοντας σχεδόν το ήμισυ της αξίας του, ενόσω η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας χρησιμοποιούσε τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να ανακόψει τη ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας. «Ισως οι επενδυτές να προέβλεπαν περισσότερες κυρώσεις και προβλήματα για τη Ρωσία», τόνισε ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν. «Ωστόσο, τώρα είναι η σωστή στιγμή να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν εκ νέου». Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg για τους δισεκατομμυριούχους, η περιουσία του Ρώσου μεγιστάνα ανέρχεται σε 16,7 δισ. δολ. και προέρχεται από το μερίδιό (30%) που κατέχει στη Norilsk Nickel. Η εταιρεία ωφελήθηκε πέρυσι από την αύξηση στις τιμές νικελίου και παλλαδίου.

REUTERS / A.P.

ΤΖΟΝ ΜΑΛΟΟΥΝ

«Φλερτάρει» με τη Vodafone στη Δ. Ευρώπη

Μία από τις εκφάνσεις της σύγκλισης των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών στις σημερινές συνθήκες της αγοράς έχει να κάνει με την απόπειρα συμμαχίας μεταξύ της ως επί το πλείστον μιντιακής/ιντερνετικής Liberty Global και της τηλεπικοινωνιακής Vodafone. Κατά τον Τζον Μαλόουν, ιδιοκτήτη και πρόεδρο της Liberty Global, μία συνδεση με τη Vodafone θα ήταν ενδεδειγμένη για την αυτοκρατορία του, η οποία παρέχει υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης, ευρυζωνικής σύνδεσης στο Ιντερνετ και τηλεφωνικές. Ιδιαίτερα επωφελής θα είναι μια συνεργασία των ομίλων στις αγορές της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Η Vodafone, εάν συνεργαζόταν με τη Liberty, θα περιόριζε την εξάρτησή της από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Οι τελευταίες πλήττονται λόγω σκληρού ανταγωνισμού τιμών στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H δε Liberty σε μια δυνητική συμμαχία με τη Vodafone θα κατεδείκνυε τη σταδιακή και στρατηγική μεταστροφή της, εφόσον μέχρι πρότινος δεν ενδιαφερόταν για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Σε συνέντευξή του ο Tζον Μαλόουν είχε αναφέρει πως ενδιαφερόταν να αγοράσει παρόχους κινητής τηλεφωνίας στις χώρες όπου ήδη είχε στιβαρή παρουσία, ενώ ήδη τον Απρίλιο αγόρασε τη βελγική Base αντί 1,5 δισ. δολαρίων.

BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή