Αβεβαιότητα – ΦΠΑ καθορίζουν το μέλλον του τουρισμού

Αβεβαιότητα – ΦΠΑ καθορίζουν το μέλλον του τουρισμού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία κομβική περίοδο αποφάσεων για τον ελληνικό τουρισμό, οι οποίες θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του και κατ’ επέκταση τη συμβολή του τομέα στην εθνική οικονομία, πραγματοποιείται την προσεχή Πέμπτη η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με προσκεκλημένο κύριο ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αβεβαιότητα που βιώνει η χώρα έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις κρατήσεις από βασικές αγορές, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι αρχικές προβλέψεις για νέο μεγάλο ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών και εσόδων για τη φετινή σεζόν. Εντονη δυναμική σε επίπεδο αριθμού επιπλέον αφίξεων από το εξωτερικό παρουσιάζει πλέον, για το σύνολο της σεζόν, μόνο ο τουρισμός της Αθήνας.

Ομως, εκτιμάται ότι μία ενδεχόμενη παγίωση πτωτικών τάσεων στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση της Περιφέρειας θα επηρεάσει αρνητικά από του χρόνου και τον τουρισμό της Αθήνας.

Εξάλλου, σύγχυση έχει δημιουργηθεί στην τουριστική αγορά για τις ενδεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τομέα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν σενάρια για υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής με ένταξή τους από το 6,5% σε συντελεστή 14%, 15% αλλά και 18%. Από την πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά επέμεινε με διαδοχικές δηλώσεις της και επικαλούμενη δέσμευση του υπ. Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ότι η όποια αλλαγή προκύψει στο τουριστικό πακέτο από το φθινόπωρο θα σχεδιαστεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική. Αυτό πρακτικά σημαίνει, με βάση του τι ισχύει και σε άμεσα ανταγωνίστριες χώρες, ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο δεν θα υπερβεί το 10%. Πάντως, προς το τέλος της εβδομάδας διέρρευσε και αυτό το σενάριο, με τον συντελεστή στον τουρισμό να βρίσκεται πέριξ του 10%.

Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι τυχόν υπερδιπλασιασμός του ΦΠΑ στον τουρισμό θα οδηγήσει σε απώλειες αφίξεων ξένων επισκεπτών, εσόδων και θέσεων εργασίας. Επιπλέον, θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μειώσει κάθετα το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλωστε ήδη, βάσει των σημερινών συνθηκών, κρίνεται ανέφικτη η επίτευξη του στόχου για τουριστικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο έως σήμερα έχει επιτευχθεί ποσοστό μόλις 10% επί αυτού του στόχου. Η υποχώρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν του ασταθούς οικονομικού κλίματος και του ασαφούς φορολογικού περιβάλλοντος για τον τομέα αποδίδεται και στην έλλειψη νέου αναπτυξιακού νόμου και προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή