Δυσοίωνες οι προοπτικές για τον πρόεδρο Ερντογάν

Δυσοίωνες οι προοπτικές για τον πρόεδρο Ερντογάν

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε κυβέρνηση συνασπισμού ενδέχεται να υποχρεωθεί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SONAR. Tο φιλοκουρδικό HDP προβλέπεται να περάσει οριακά το 10% που απαιτείται για να εισέλθει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η δημοσκόπηση του SONAR είναι η δεύτερη των τελευταίων ημερών, η οποία προβλέπει πτώση του ποσοστού του ΑΚΡ στην περιοχή του 40%, αντί του 45%-47% που κατέγραφαν προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, η δημοσκόπηση δίνει 41% στο ΑΚΡ, 26% στο κοσμικό CHP, 18,1% στο εθνικιστικό MHP και 10,4% στο φιλοκουρδικό HDP. Την Παρασκευή, δημοσκόπηση της εταιρείας Κonda τοποθέτησε το AKP στο 40,5% και το HDP μόλις στο 11,5%.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, το κυβερνών κόμμα θα δυσκολευτεί να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που ζητεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Ως πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν στην περίπτωση αυτή θεωρείται το εθνικιστικό ΜΗΡ, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η διαμετρικά αντίθετη συμμαχία με το φιλοκουρδικό HDP.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKP, Νατσί Μποσταντσί, απέρριψε τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι το κόμμα του θα συγκεντρώσει «46%-47%». Σε κάθε περίπτωση, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε κλίμα μεγάλης έντασης, ενώ έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον γραφείων του HDP.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή