Αυξήθηκε ο τουρισμός από αγορές τρίτων χωρών την τελευταία πενταετία

Αυξήθηκε ο τουρισμός από αγορές τρίτων χωρών την τελευταία πενταετία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραβες, Κινέζοι, Ινδοί, Τούρκοι και Ρώσοι περιλαμβάνονται μεταξύ των τουριστών από αγορές εκτός της ζώνης Σένγκεν, ο αριθμός των οποίων παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση στη χώρα μας μεταξύ των ετών 2010-2014.

Αυτό τεκμαίρεται από έρευνα που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων SETE Intelligence για τον αριθμό θεωρήσεων Σένγκεν που εκδόθηκαν προς την Ελλάδα και προς ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία). Αναλυτικά, ο ρυθμός ανάπτυξης για βίζες που εκδόθηκαν από την Κίνα προς την Ελλάδα ήταν υψηλότερος σε σχέση με τις παραπάνω χώρες και το 2014 ανήλθαν σε 64.221. Η χώρα μας ακολούθησε την Ισπανία (91.786) καθώς και τη Γαλλία και την Ιταλία που δέχονται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών από την Κίνα (540.156 και 379.217 αντίστοιχα). Οι βίζες που εκδόθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελλάδα διπλασιάστηκαν την περίοδο 2010-14 και ανήλθαν σε 7.084. Επίσης, οι βίζες στην Ινδία προς την Ελλάδα παρουσίασαν υψηλή ανάπτυξη το 2013 και το 2014 οπότε και ανήλθαν σε 17.028, έξι φορές περισσότερες από το 2010. Στη ρωσική αγορά η Ελλάδα και η Ισπανία ηγούνται του ανταγωνισμού. Επίσης, οι βίζες από την Τουρκία προς την Ελλάδα την περίοδο 2010-14 τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 144.603, οριακά λιγότερες σε σχέση με τις βίζες προς την Ιταλία. Επιπλέον, χθες το Ινστιτούτο δημοσιοποίησε τον γενικό δείκτη ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια ξεπέρασε σε ποσοστό το 80%.

Στο μεταξύ, κοινή ανακοίνωση στήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και ανάδειξης της συμβολής του τομέα στον βαθμό που του αναλογεί στα έσοδα του κράτους προέβησαν, χθες, ο ΣΕΤΕ και οι Πανελλήνιες Ενώσεις-Μέλη του που εκπροσωπούν κλάδους από τον χώρο των ξενοδοχείων ενοικιαζόμενων δωματίων, ταξιδιωτικών γραφείων, πούλμαν, επιβατηγού ναυτιλίας, μαρινών, λιμένων, επαγγελματικών σκαφών, αεροπορικών εταιρειών, ενοικίασης αυτοκινήτων, συνεδρίων και εκθέσεων κ.ά. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Ενώσεις, ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει, προτείνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) όχι μεγαλύτερο του 10% στον μέσο όρο, δηλαδή να κινείται στα ανώτερα επίπεδα των άμεσων ανταγωνιστών της χώρας. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν, θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στα έσοδα του κράτους. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εφαρμογής υψηλότερου ΦΠΑ, υποστηρίζουν ότι θα προκληθούν προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαια των tour operators αλλά και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις αυτές, προσθέτουν, θα είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση ΦΠΑ και θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Θα πρόκειται, δηλαδή, για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

Εξάλλου, αύξηση κατά 12,8% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 532 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Για το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 45,6% φθάνοντας σε 1,73 εκατ. Οι υψηλότερες αυξήσεις στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (39,7%) και στις αφίξεις (94,2%) καταγράφηκαν από τη γαλλική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή