Πως η τεχνολογία επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Πως η τεχνολογία επηρεάζει τις σχέσεις μας;

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία δεν επηρεάζει απλά τις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών αλλά είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων που διαμορφώνει τον τρόπο που επικοινωνούν, που κάνουν νέες γνωριμίες και ερωτεύονται. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το αμερικάνικο Pew Research Center, το 38% των ανθρώπων –το οποίο υπολογίζεται στο 11% του πληθυσμού- που δεν είναι δεσμευμένοι έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές στο κινητό τους ή διαδικτυακές σελίδες για νέες γνωριμίες. Πως όμως οι νέοι αυτοί τρόποι γνωριμιών και επικοινωνίας επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων και πως διαμορφώνουν την κοινωνικότητα και την σύνδεση που έχουμε με τους άλλους;

Οι λάτρεις της τεχνολογίας πιστεύουν ότι οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί, αφού η τεχνολογία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες αλλά και διαρκή επικοινωνία με τον σύντροφό μας. Εντούτοις, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, να έχουν μια ουσιαστική επικοινωνία και πιο σοβαρές σχέσεις.

Σύμφωνα με την Julie Spira, ειδική σε θέματα online γνωριμιών, που μίλησε στο περιοδικό Men’s Journal, «το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος τρόπος να διαμορφώσουμε επιτυχημένες σχέσεις μέσω διαδικτύου είναι να μεταφέρουμε τη σχέση από το διαδίκτυο στην ‘πραγματική’ ζωή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Για αυτό προτείνει σε όσους χρησιμοποιούν την τεχνολογία για νέες γνωριμίες να φροντίζουν ώστε να δημιουργήσουν ένα αληθινό προφίλ με πληροφορίες που τους χαρακτηρίζουν εκείνη τη στιγμή και φυσικά να μην γράφουν ψέματα για την ηλικία, τα κιλά ή τα ενδιαφέροντα.

Το διαδικτυακό φλερτ, όχι μόνο μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος ανθρώπους, αλλά υστερεί ως προς την άμεση επικοινωνία. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Paul Eastwick, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, «η εντύπωση που διαμορφώνουν οι άνθρωποι από το προφίλ των άλλων δεν έχει καμία σχέση με τη δημιουργία σχέσεων», δηλαδή η χημεία που δημιουργείται online ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μπορεί να μην υπάρχει σε μια τετ-α-τετ συνάντηση. «Θα μπορούσες να επιλέξεις το τέλειο προφίλ κάποιου αλλά όταν του μιλήσεις στο τηλέφωνο, να μην μπορείτε καν να έχετε μια κανονική συζήτηση», λέει ο καθηγητής.

Η τεχνολογία μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με περισσότερους και διαφορετικούς ανθρώπους αλλά τελικά μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις μας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η τεχνολογία μπορεί να μας απομακρύνει από τον σύντροφό μας, τους φίλους μας αλλά και την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με κάποιον, να παρατηρήσουμε τις εκφράσεις του χωρίς να δημιουργηθούν θέματα εμπιστοσύνης ή παρεξηγήσεων. «Οι άνθρωποι δεν κοιτούν ο ένας τον άλλο» λέει η Shirley Zussman, ειδική σε θέματα σχέσεων, στο Man’s Journal, προτείνοντας να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με πιο έξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο αντί του email ή του μηνύματος, ώστε να υπάρχει πιο ουσιαστική επικοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή