Σε παρατεταμένη κατάπτωση βρίσκεται η ΕΠΟ και οι θεσμοί της. Τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε συνδυασμό με τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών της Δικαιοσύνης δείχνουν το μέγεθος της διάβρωσης.
Τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» έφερε στη δημοσιότητα συνομιλίες που αποδίδονται σε υψηλόβαθμο μέλος της ΚΕΔ/ΕΠΟ (πρωταγωνιστής των διαλόγων φέρεται να είναι ο αναπληρωτής πρόεδρός της Χριστόφορος Ζωγράφος, ο οποίος παραιτήθηκε χθες βράδυ) και από τις οποίες προκύπτει ότι η αξιολόγηση, ο ορισμός και η πειθαρχική αντιμετώπιση των διαιτητών αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ του παράγοντα της ΚΕΔ και των «ενδιαφερομένων» να προωθήσουν ή να προστατέψουν διαιτητές.
Οι συνομιλίες, που φαίνεται να μην έχουν υποκλαπεί νόμιμα –δηλαδή να εντάσσονται στο πλαίσιο άρσης τηλεφωνικού απορρήτου κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας– φέρεται να βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», από τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, για τον οποίο σύμφωνα με ερμηνεία της εκπομπής γίνονται υποτιμητικά σχόλια με αφορμή τους περιοριστικούς όρους που έβαλε σε διαιτητές της Σούπερ Λίγκας. Πάντως, δίνουν έναυσμα για περαιτέρω έρευνα, αποστροφές του τύπου «ο Μπριάκος λέει ότι ελέγχει 20-30 Ενώσεις», που «δένουν» με το αντικείμενο της δικογραφίας, ενώ οι απαξιωτικές αναφορές στον Παναθηναϊκό φανερώνουν εχθρικότητα από ένα πρόσωπο που θεσμικά πρέπει να λειτουργεί αμερόληπτα. Η ΕΠΟ, κατά την προσφιλή τακτική της, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ από την ΚΕΔ λεγόταν ότι το μέλος της θα στηριχθεί ηθικά και νομικά. Από το περιβάλλον του μέλους της ΚΕΔ στέκονταν στο παράνομο της διαδικασίας.
Δημόσια τοποθετήθηκαν δύο πρόεδροι Ενώσεων που εμφανίζονται στις συνομιλίες. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών και Γ΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Π. Δημητρίου, δήλωσε στον Sport FM: «Αν συνέβαινε σε μένα και είχα τέτοιες συνομιλίες σε τέτοιο επίπεδο, δεν θα αισθανόμουν καλά και θα έφευγα. Πάντως, δεν είναι ηθικό να παρακολουθούν έναν άνθρωπο για έξι μήνες, γιατί μεταξύ σοβαρού και αστείου μπορεί να ειπωθούν πολλά…».
Με δήλωσή του στην ιστοσελίδα της ΕΠΣ Αχαΐας, ο πρόεδρός της, Δ. Μπαλαφούτης, υποστηρίζει: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουν κοπεί σημαντικά κομμάτια μέσα από τη συνομιλία με μόνο σκοπό να βγει διαφορετικό συμπέρασμα. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει μέσω των μη έγκυρων δημοσιευμάτων να σπιλώσει τα όνομά μου θα έχει και τις ανάλογες κυρώσεις του νόμου».
Προσφυγή κατά ΕΠΟ
Ο δικηγόρος Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος εκπροσωπώντας την ΕΠΣ Θεσσαλίας αναμένεται αύριο να προσφύγει στο ειρηνοδικείο ζητώντας την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ λόγω της εμπλοκής μελών της στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», υποστήριξε: «Αμεσα ο αθλητικός εισαγγελέας έπρεπε να έχει στείλει την υπόθεση στα πειθαρχικά όργανα. Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να υπάρχει στο ποδόσφαιρο; Eπρεπε να έχει σηκωθεί να φύγει».
Στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», ερωτήματα προκαλεί η παρουσία του προέδρου της ΕΠΣ Καρδίτσας, Μ. Παλάσκα, ως μάρτυρα υπεράσπισης του μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΟ Ι. Παπακωνσταντίνου κατά την προχθεσινή απολογία του στον ανακριτή. Ο κ. Παλάσκας είναι μάρτυρας στην υπόθεση καταγγέλλοντας συμπεριφορές της ηγεσίας της ΕΠΟ εναντίον του, επειδή στις εκλογές του 2012 στήριξε την αντίπαλη παράταξη.
• Χθες ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ άσκησε δίωξη για προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνων κατόπιν καταγγελίας της UEFA στην Καλλονή και στον Ατρόμητο για τον μεταξύ τους αγώνα που έγινε την τελευταία αγωνιστική της κανονικής σεζόν και έληξε 1-1. Επίσης, άσκησε δίωξη για τον ίδιο λόγο στον Αχαρναϊκό για τον αγώνα των πλέι άουτ της Φούτμπολ Λιγκ, Ερμιονίδα – Αχαρναϊκός, που διεξήχθη στις 3/5/2015.