917 νέοι δισεκατομμυριούχοι σε 20 χρόνια

917 νέοι δισεκατομμυριούχοι σε 20 χρόνια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες οικονομικές και επιχειρηματικές αλλαγές των τελευταίων 35 ετών έχουν συμβάλει στη δημιουργία δυσθεώρητου πλούτου και στην ανάδειξη μιας νέας τάξης δισεκατομμυριούχων, όπως αναφέρεται σε ευρεία και διαχρονική έρευνα περί πλούτου της UBS και της PricewaterhouseCoppers (PwC). Είναι αυτοδημιούργητοι, 917 τον αριθμό, με περιουσίες που ξεπερνούν τα 3,6 τρισ. δολάρια και οι περισσότεροι προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη κατόπιν και, τέλος, τη Ν. Ασία.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στον πλούτο έχουν οι Αμερικανοί, όντας στην πρωτοπορία της καινοτομίας σε τεχνολογία και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Στην Κίνα και την Ινδία έχουν εμφανιστεί νέοι μεγιστάνες από τον χώρο της βιομηχανίας, των καταναλωτικών προϊόντων και της αγοράς ακινήτων. Συνήθως οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι τείνουν να ιδρύουν τις πρώτες τους εταιρείες σε νεαρή ηλικία, αν και ελάχιστοι κατορθώνουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι πριν φθάσουν τα σαράντα τους. Σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη νέων δισεκατομμυριούχων έπαιξαν οι κεφαλαιαγορές και τα ακίνητα, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πάμπλουτους είναι πτυχιούχοι. Εξίσου σημαντικό εύρημα της έρευνας των UBS και PwC είναι ότι περισσότεροι από 100 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν άνω του 50% της περιουσίας τους σε αγαθοεργίες. Εκτιμάται πως η φιλανθρωπική δράση τους ίσως και να υπερβεί την αντίστοιχη των αρχών του 20ού αιώνα, η οποία ήταν απόρροια της πρώτης «χρυσής εποχής» δημιουργίας δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ραγδαία αύξηση πλούτου, η οποία παρατηρείται την τελευταία 20ετία, δημιουργώντας συνεχώς δισεκατομμυριούχους, εκτιμάται πως θα ανακοπεί τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια, εξαιτίας της επιβράδυνσης των αναδυόμενων οικονομιών και των μέτρων των κυβερνήσεων για την άμβλυνση των ανισοτήτων. Παράλληλα, πάντως, το μομέντουμ της ανάπτυξης στην Ασία ίσως φανερώνει πως ο σημερινός κύκλος δημιουργίας πλούτου θα διαρκέσει περισσότερο εκεί από ό,τι στις ΗΠΑ. Αλλωστε, πριν από 20 χρόνια μπορούσε κανείς να συναντήσει ελάχιστους πάμπλουτους στις αναδυόμενες αγορές. Σήμερα, όμως, η Κίνα, λόγου χάριν, έχει τη συνεισφορά της στην ανάδειξη αυτοδημιούργητων γυναικών δισεκατομμυριούχων.

Η δεύτερη «χρυσή εποχή»

Αυτήν τη στιγμή, ο κόσμος διάγει τη δεύτερη «χρυσή εποχή» δημιουργίας πλούτου. Η πρώτη τοποθετείται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, με την ανάδειξη βιομηχάνων ευεργετών, όπως οι Ροκφέλερ και Κάρνεγκι. Σήμερα, πάντως, και αντιθέτως με τα όσα κάποιοι προβλέπουν, η γέννηση πλούτου δεν θα συνεχιστεί εσαεί. Φορολογικοί παράγοντες, παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φτώχειας, αποπληθωρισμός στα ακίνητα και γεωπολιτικές εντάσεις θα έχουν σε αυτόν τον αντίκτυπό τους. Πέραν τούτου, σε επίπεδο προσωπικότητας οι δισεκατομμυριούχοι έχουν τρία κοινά στοιχεία: την έξυπνη ανάληψη ρίσκου, τη στόχευση στο επιχειρείν και την αποφασιστικότητα. Ορισμένοι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι επιχειρηματίες αριστεύουν στο ρίσκο και στη δημιουργία εταιρειών, αλλά όχι στη διοίκηση ή τη μεγέθυνση μιας εταιρείας. Αναφορικά τώρα με τη διαχείριση του πλούτου έναντι της επόμενης γενιάς, πρέπει οι πάμπλουτοι να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς οι περισσότεροι πλησιάζουν τα 60 τους. Οι UBS και PwC προβλέπουν έκρηξη της φιλανθρωπικής δράσης με ιδρύματα, κληροδοτήματα και στοχευμένες επενδύσεις σε κοινωνικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή