Αποστολή ενεργού άνθρακα από «λάθος» του στρατού των ΗΠΑ

Αποστολή ενεργού άνθρακα από «λάθος» του στρατού των ΗΠΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε ενεργό βάκιλο του άνθρακα εκτέθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι στη Νότια Κορέα και τέσσερις εργαζόμενοι εργαστηρίου στις ΗΠΑ από σφάλμα του αμερικανικού στρατού που απέστειλε το ενεργό δείγμα. Οι τέσσερις εργαζόμενοι εργαστηρίου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ υποβάλλονταν χθες σε προληπτικές εξονυχιστικές εξετάσεις. Οι 22 στρατιωτικοί, οι οποίοι εκτέθηκαν στο δείγμα, πραγματοποιούσαν άσκηση σε εργαστήριο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Οσάν στη Νότια Κορέα.

Περίπου δώδεκα κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια στις ΗΠΑ παρέλαβαν δείγμα της επικίνδυνης ουσίας. Τα δείγματα αυτά έπρεπε να είχαν εξουδετερωθεί τον Μάρτιο του 2014 μέσω της έκθεσής τους σε ακτινοβολία σε εργαστήριο του στρατού στη Γιούτα των ΗΠΑ. Ιδιωτική εταιρεία στο Μέριλαντ, όμως, ειδοποίησε χθες τις αρχές ότι τα δείγματα παρέμεναν ενεργά, προκαλώντας συναγερμό και επανέλεγχο όλων των απεσταλμένων δειγμάτων.

Αντίδραση Πενταγώνου

Το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν απειλεί τη δημόσια υγεία. «Δεν υπάρχει διαπιστωμένος κίνδυνος για το κοινό και δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μόλυνσης από άνθρακα σε κανέναν από τους υπαλλήλους των εργαστηρίων που παρέλαβαν τα δείγματα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου της αεροπορικής βάσης Οσάν στη Νότια Κορέα, διαβεβαιώνοντας το κοινό της χώρας ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος.

Στην αεροπορική βάση Οσάν, συναγερμός σήμανε αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι τα δείγματα ήταν ενεργά. «Είκοσι δύο στρατεύσιμοι μπορεί να εκτέθηκαν στα ενεργά δείγματα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ουδείς από αυτούς δεν εμφάνισε, όμως, συμπτώματα δηλητηρίασης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Η θανατηφόρος ασθένεια του άνθρακα μεταδίδεται μέσω του ομώνυμου βακίλου. Ο άνθρακας χρησιμοποιείτο ευρέως σε προγράμματα βιολογικών όπλων στις ΗΠΑ, στην ΕΣΣΔ και αλλού. Η Ουάσιγκτον διέκοψε οριστικά τα προγράμματα αυτά, παροπλίζοντας τα αποθέματα, όπως ορίζει η συνθήκη του 1975.

Πριν από ένα χρόνο, οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αντιμετώπισαν έντονες επικρίσεις για κρούσματα αβλεψιών σε ειδικά εργαστήρια της υπηρεσίας λοιμωδών νόσων CDC, η οποία χειριζόταν θανατηφόρα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων βακίλων του άνθρακα.

Ως αποτέλεσμα των αβλεψιών αυτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες σταμάτησαν την αποστολή επικίνδυνων παθογόνων από τα εργαστήρια της CDC στην Ατλάντα της Τζόρτζια και διέκοψαν τη λειτουργία δύο εργαστηρίων.

Σε αφύλακτη αποθήκη

Το 2014, επιθεωρητές του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ εντόπισαν δείγματα άνθρακα αποθηκευμένα σε ψυγεία που δεν ήταν κλειδωμένα σε διάδρομο αφύλακτης αποθήκης. Η έρευνα που έγινε, διαπίστωσε επίσης ότι πολλές φορές, επικίνδυνα παθογόνα μεταφέρονταν σε κοινές σακούλες τροφίμων. Αν ο βάκιλος του άνθρακα βρεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα, μπορεί να εισέλθει στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσει τον θάνατο. Το 2001, πέντε άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ, μετά την αποστολή τέτοιων παθογόνων μέσω ταχυδρομείου από αγνώστους, λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή