Αίτημα για αναβολή των εκλογών του Μπουρουντί από αρχηγούς κρατών της Αφρικής

Αίτημα για αναβολή των εκλογών του Μπουρουντί από αρχηγούς κρατών της Αφρικής

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχηγοί των κρατών της Ανατολικής Αφρικής, που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Νταρ ελ Σαλάμ (Τανζανία) για την κρίση στο Μπουρούντι, ζήτησαν να αναβληθεί τουλάχιστον για ενάμισι μήνα η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου, και απηύθυναν έκκληση για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη χώρα.

"Με βαθιά ανησυχία για το αδιέξοδο στο Μπουρούντι, η σύνοδος κορυφής καλεί για μία μακρά μετάθεση των εκλογών, όχι λιγότερο από ενάμισι μήνα", αναφέρει η τελική διακήρυξη, στην οποία καλούνται "όλα τα μέρη στο Μπουρούντι να θέσουν τέρμα στις βιαιότητες".

Οι χώρες της ανατολικής Αφρικής απευθύνουν επίσης έκκληση για "τον επείγοντα αφοπλισμό όλων των ένοπλων νεανικών κινημάτων" και "προτρέπουν την κυβέρνηση του Μπουρούντι να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους", σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, την οποία ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής (EAC) Ρίτσαρντ Σεζιμπέρα, παρουσία των προέδρων: της Ουγκάντας, Γιοουέρι Μουσεβένι, της Τανζανίας, Τζακάγια Κικούετε, της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα και της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής "υποδέχθηκαν θετικά την επιστροφή στη συνταγματική τάξη", έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Νκουρουνζίζα στις 13 Μαΐου, ενώ βρισκόταν σε μία πρώτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ανατολικής Αφρικής, επίσης στο Νταρ ελ Σαλάμ, για την κρίση στο Μπουρούντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή