Νέα επιδείνωση οικονομικού κλίματος λόγω της αβεβαιότητας

Νέα επιδείνωση οικονομικού κλίματος λόγω της αβεβαιότητας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013 βρέθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αποτυπώνοντας επί της ουσίας την κατάσταση παρατεταμένης αδράνειας στην οποία βρίσκεται η οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της παρατεινόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε και ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, καθώς, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, το μεγαλύτερο μέρος της μετεκλογικής βελτίωσης των προσδοκιών έχει πλέον απολεσθεί.

Βιομηχανία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2015 στις 91,4 μονάδες, υποχωρώντας περαιτέρω σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (92,7 μονάδες). Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, πάντως, στη βιομηχανία αυξήθηκε ήπια τον Μάιο του 2015 στις 87,2 μονάδες από 84,6 μονάδες τον Απρίλιο, χαμηλότερα ωστόσο από τον Μάιο του 2014 (95,1 μονάδες). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες.

Ανάλογα συμπεράσματα για τον κλάδο της μεταποίησης προκύπτουν και από τα στοιχεία για τον δείκτη PMI. Ο δείκτης κατέγραψε μεν μια ελαφρά άνοδο τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες, έναντι 46,5 μονάδων τον Απρίλιο, όμως το γεγονός ότι παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων για ένατο συνεχή μήνα υποδεικνύει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Markit που καταρτίζει τον δείκτη PMI, οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν με δριμύ ρυθμό.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, άνοδος του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ παρατηρείται στο λιανεμπόριο, στις 94 από τις 87,9 μονάδες. Η άνοδος αυτή, ωστόσο, προέρχεται κατά βάση από τα τρόφιμα και πολυκαταστήματα.

Επιδείνωση των προσδοκιών παρατηρείται στον κλάδο των κατασκευών, στις 57,5 μονάδες από τις 59,7 μονάδες τον Απρίλιο. Η πτώση του δείκτη εκπορεύεται από την έντονη επιδείνωση στην προβλεπόμενη απασχόληση, η οποία υπεραντισταθμίζει την άνοδο στις προβλέψεις για τις προγραμματικές εργασίες των επιχειρήσεων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς παραμένουν δυσμενείς.

Προσδοκίες

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον επιμέρους δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να διαμορφώνεται στις 70 μονάδες από τις 73,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μετά τις εκλογές μετατρέπεται σε αγωνία και απαισιοδοξία, με συνέπεια ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υποχωρεί τον Μάιο για δεύτερο συνεχή μήνα και να διαμορφώνεται στις -43,6 μονάδες από -40,5 μονάδες τον Απρίλιο. Πρωτίστως, έχουν καμφθεί οι προσδοκίες για καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης της χώρας εντός του επομένου έτους και για παράλληλη ανάσχεση της ανεργίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διαρκούν περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή