Το δανικό κόμμα DF μιμείται τον Κάμερον

Το δανικό κόμμα DF μιμείται τον Κάμερον

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Δημοψήφισμα για την παραμονή –ή μη– της Δανίας στην Ε.Ε. θα ζητήσει το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DF), μιμούμενο την πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το DF, το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού μετά τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ανακοίνωσε, διά στόματος του ηγέτη του, Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, ότι επιδιώκει την επιβολή δραστικών περιορισμών στα επιδόματα μεταναστών από κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και την ακύρωση της δέσμευσης περί ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, όπως αυτή εκφράζεται στη Συνθήκη της Ρώμης.

«Παρακολουθήσαμε όσα επεσήμανε ο κ. Κάμερον. Η Δανία είναι μια πολύ μικρή χώρα, ενώ η Βρετανία είναι πολύ μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο δεν θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία», είπε ο κ. Νταλ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο DF την τρίτη θέση στις εκλογές, με ποσοστό περίπου 20% των ψήφων. Ενα τέτοιο ποσοστό θα επέτρεπε στο ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα να ασκήσει σημαντική επιρροή, δίνοντας την εξουσία στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους, είτε ως κυβερνητικός εταίρος είτε ως υποστηρικτής μειοψηφικής κυβέρνησης, χωρίς χαρτοφυλάκια, ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε και κατά το παρελθόν.

Παρότι ο κ. Νταλ ομολόγησε ότι η προοπτική συμμετοχής του κόμματός του σε κυβερνητικό συνασπισμό παραμένει μακρινή, σε μια τέτοια περίπτωση η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Δανίας στην Ε.Ε. θα αποτελούσε μία από τις πρώτες του απαιτήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT