Οι εκροές συνεχίζονται, έστω και με πιο αργό ρυθμό

Οι εκροές συνεχίζονται, έστω και με πιο αργό ρυθμό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές μπορεί να προεξοφλούσαν χθες συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, εντούτοις οι Ελληνες καταθέτες παρέμεναν ανήσυχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν χθες –αν και με ηπιότερο ρυθμό– σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Το «ταμείο» έκλεισε με λιγότερες καταθέσεις κατά 300 περίπου εκατ. ευρώ, όταν μία ημέρα πριν (Τρίτη) οι ελληνικές τράπεζες είχαν λάβει από την ΕΚΤ επιπλέον ρευστότητα κατά 500 εκατ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, οι εκροές έφτασαν περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μοναδική μέρα που έκλεισε με θετικό ισοζύγιο ήταν η Τρίτη, 2 Ιουνίου (150 εκατ. ευρώ). Σε αυτό συνέβαλε η κατάθεση των συντάξεων ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, συνολικού ύψους περίπου 570 εκατ. ευρώ. Η συνολική έκτακτη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA έχει διαμορφωθεί στα 80,7 δισ. ευρώ.

Το δικαστικό σίριαλ της οικογένειας Καλλέργη κατά της ΕΛΒΑΛ θα συνεχισθεί την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο διατελέσας στο παρελθόν πρόεδρος και βασικός μέτοχος Μάρκος Καλλέργης της απορροφούσας ΕΤΕΜ από την ΕΛΒΑΛ και μέλη της οικογένειάς του ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση συγχώνευσης των δύο εισηγμένων που ανήκουν στον όμιλο της Viohalco, διότι θεωρούν ότι έβλαψε τα μετοχικά τους δικαιώματα και τους προκάλεσε οικονομική ζημία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η τελική δικαστική απόφαση πιθανότατα να αργήσει. Από την πλευρά της, η ΕΛΒΑΛ εκτιμά πως η προαναφερόμενη αγωγή δεν θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο.

Αλλάζει το ΣΥΚΑΠ

Η ίδρυσή του από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε με πανηγυρικούς τόνους. Η σημερινή διαπιστώνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό και θέλει να το θωρακίσει θεσμικά, ώστε οι έλεγχοι να είναι πιο αποτελεσματικοί. Ο λόγος για το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ). Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντ. Παπαδεράκη, με αντικείμενο την αποτίμηση των ελέγχων στην αγορά. Η πρωτοβουλία είναι αναμφίβολα θετική. Ελπίζουμε, ωστόσο, τα μέτρα να μην περιορισθούν στη μετονομασία του ΣΥΚΑΠ σε Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς, όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Χωρίς νέες συμβάσεις βρίσκεται η ΕΛΒΟ

«Ανθρακες» αποδείχτηκαν οι νέες συμβάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που παρουσίαζαν στελέχη της εταιρείας στην κυβέρνηση. Αυτό παραδέχθηκε χθες ο αν. υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ. Ο αν. ΥΠΟΙΚ είπε ότι όταν ζήτησε να του προσκομίσουν στοιχεία για τις νέες προωθούμενες συμβάσεις, δεν παρουσιάστηκαν ούτε προσύμφωνα (MoUs, NDAs) ούτε γραπτές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (επίσημα RFI) από πλευράς των ενδιαφερομένων δυνητικών πελατών της ΕΛΒΟ.

SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της Κω

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κω χτυπώντας, ευθέως, τον τουρισμό. Με επιστολή που απέστειλε η Ενωση Ξενοδόχων Κω προς τον υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση, η οποία κοινοποιείται σε τρεις συναρμόδιους υπουργούς, ενημερώνει ότι οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί στέλνουν ειδικά ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της αθρόας προσέλευσης και παραμονής μεταναστών, ενώ αρχίζουν να μιλούν για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων. Σύμφωνα με την Ενωση, οι ξενοδόχοι δέχονται καθημερινά σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων από πελάτες που πρόκειται να επισκεφθούν το νησί, οι οποίοι ανησυχούν για τις συνθήκες διαμονής τους, ενώ έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις από μεμονωμένους επισκέπτες. Η Ενωση ζητεί την παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα, σημειώνοντας ότι η Κως αποτελεί την 3η τουριστική δύναμη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT